in ,

Minister Schippers ontkent zorgmijding-probleem

8128170417 1b0f4b9b7a minister schippers1

Een Kamermeerderheid vindt dat minister Schippers het probleem van ‘zorgmijding' niet serieus genoeg neemt. Huisartsen sloegen eind juli alarm: steeds meer patiënten zouden afzien van belangrijke zorg vanwege financiële redenen. Het lijkt een welles-nietes-spel geworden tussen huisartsen en de minister.

Geen trend

Minister Edith Schippers van zegt in antwoord op Kamervragen dat ze vier onderzoeken heeft laten doen naar mensen die mogelijk uit geldgebrek afzien van vervolgzorg.

Hoogleraar huisartsgeneeskundige Henriette van Horst heeft de onderzoeken waar de minister naar verwijst, bestudeerd en verbaast zich over de conclusie van de minister. “Het klinkt indrukwekkend om naar vier onderzoeken te verwijzen, maar die moeten dan wel het juiste onderzoeken. Dat is niet het geval.

Zorgmijding om kosten

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) publiceerde in juli de resultaten van een onderzoek onder 992 huisartsen. Daaruit zou blijken dat 94 procent van de huisartsen te maken heeft met patiënten die om financiële redenen hun advies niet opvolgen.

Complicaties

LHV-voorzitter Steven van Eijk: “Zorgmijding is een structureel probleem dat dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt. Steeds meer mensen volgen nu ook verwijzingen naar het niet meer op. Dat betekent dat mensen onnodig lang rondlopen met klachten, langs de lijn staan en het risico lopen op complicaties. Met alle gevolgen van dien, omdat er zwaardere ingrepen nodig zijn (in de tweede lijn). Wat de en wij als maatschappij juist willen vermijden.”

Kozen patiënten er in 2013 met name voor niet naar een zorgaanbieder in de buurt als de psycholoog of fysiotherapeut te gaan. In 2014 gaat het steeds vaker om het niet opvolgen van een verwijzing naar het ziekenhuis of het niet doen van aanvullend onderzoek als lab of röntgenfoto's.

Welles-nietes

Minister Schippers vindt het onderzoek van de LHV “moeilijk te duiden” en “enigszins sturend in de bevraging”, zo schrijft ze in haar antwoord op Kamervragen.

 

via Nieuwsuur.nl.

Foto via Imaginary Museum Projects: News Tableaus cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Na de gloeilamp en stofzuiger is de reguleringswaanzin van de EU steeds erger, nu ook Föhns, grasmaaiers, waterkokers, etc

“Terreurgroep IS gefabriceerd door Verenigde Staten”