in , , , , ,

Nederland wordt steeds afhankelijker van import-energie

Bru-nO / Pixabay

Het energieverbruik in Nederland daalt. Auto's worden zuiniger, elektrische apparaten worden zuiniger, woningen en gebouwen worden beter geïsoleerd. We gaan ook steeds meer de restwarmte van de gebruiken.

Dat dalende verbruik vind je terug in de datatabellen van het Amerikaanse Energy Information Agency (EIA). In 2010 bedroeg het totale Nederlandse energieverbruik 3034 biljoen BTU's. In 2016 was het verbruik lager: 1949 biljoen BTU's.

Maar de Nederlandse productie van , door winning van fossiele brandstoffen, en duurzame energie opwekking daalt sneller dan het Nederlandse energieverbruik. Dat komt vooral omdat de winning van sterk terugloopt.

In de grafiek hieronder zijn energieverbruik en energieproductie sinds 1980 weergegeven.

Het verschil tussen productie en verbruik wordt geïmporteerd.

In 1980 importeerde Nederland netto 110 biljoen BTU aan energie. In 1985 was dat nog ietsje minder: 77 biljoen BTU.
Maar in 2016 werd er 1952 biljoen BTU geïmporteerd. De Nederlandse energieproductie bedroeg in 2016 1947 biljoen BTU.

 

De helft van de in-2016-verbruikte energie werd geïmporteerd.

Op de lange termijn is deze Nederlandse afhankelijkheid van import-energie onhoudbaar. De prijs van energie kan gaan stijgen en om de stijgende energierekening te kunnen blijven betalen zal er bezuinigd moeten worden op andere dingen; of Nederland zal zich dieper in de schulden gaan steken.

De hoeveelheid energie, die beschikbaar is om te importeren zal krimpen.

Zoals de Nederlandse energieproductie afneemt, zo zal ook de energieproductie in andere landen gaan afnemen. Olie- en gasvelden raken leeg en de makkelijk winbare zal opraken. De duurzame energie-opwekking zal weliswaar flink gaan groeien, ook in Nederland. Maar te weinig om de afname van de conventionele fossiele energieproductie te compenseren.

Nederland zal de tering naar de nering gaan zetten: het energieverbruik zal verder omlaag gaan. Zuiniger auto's, minder auto's. Zuiniger verwarmen en ook minder verwarmen.

Het wordt een interessant decennium.

Lees verder bij de bron: Cassandraclub


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Noorwegen komt met GPS gebaseerde voyeuristische kilometerheffing

Aantal migranten Frankrijk en Spanje fors hoger, Italië juist veel lager; Nederland blijft top immigratieland