in , ,

Nog veel meer vertrouwelijke patiëntendossiers in handen van gevangenen

3604444867 87ca7b65c0 dossiers

Medische dossiers van veel meer Nederlandse ziekenhuizen werden door gedetineerden in de van Leuven voorbewerkt om te worden ingescand. Zeven Nederlandse ziekenhuizen bevestigen nu dat dit is gebeurd. Volgens een oud-medewerker van een scanbedrijf en een gedetineerde die met vertrouwelijke patiëntendossiers werkte, gaat het zelfs om 14 Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het televisieprogramma Meldpunt!

Offerte scanopdrachten

Meldpunt! beschikt over de offerte voor de scanopdracht voor het Kennemer Gasthuis in Haarlem, dat sinds vorig jaar het Spaarne Gasthuis heet. Daaruit blijkt dat dit ziekenhuis korting kreeg als de voorbereidingen voor het scannen door gevangenen werden gedaan.

Ook Medisch Centrum Alkmaar, UMC Utrecht en de Isala Klinieken in Kampen en Zwolle bevestigen dat gevangenen met hun patiëntendossiers werkten. Op 26 januari jl. maakte Meldpunt! bekend dat dit gebeurde met de medische dossiers van Isala Klinieken in Zwolle, Amphia Ziekenhuis in Breda en Gemini Ziekenhuis in Den Helder.

Het Belgische scanbedrijf iGuana (voorheen Allgeier) liet medische dossiers in de gevangenis van nietjes, paperclips, tabbladen en foto's ontdoen, zodat patiëntendossiers gemakkelijk kunnen worden gescand. Het scanklaar maken is een arbeidsintensieve en daarom dure klus, waarop kan worden bespaard.

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst is het verboden om onbevoegden inzage te geven in dossiers met vertrouwelijke medische informatie. En een ziekenhuis moet schriftelijk toestemming geven als een scanbedrijf het bewerken van medische dossiers aan een ander bedrijf uitbesteedt.

Lees verder bij de Bron: MAX Vandaag

 

Photo by zigazou76 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
22051603643 ecfcccdefe lesbos refugees

Varoufakis: ‘Griekenland wordt één groot concentratiekamp voor vluchtelingen’

9212886 469d418154 politie1

De politie wordt ingezet voor censuur en dictatuur