in

Nu gaat het echt van start: Sneller Nederlands 5G-net in september 2022

Via Ellaster.nl

De Nederlandse mobiele netwerken kunnen vanaf 1 september 2022 gebruikmaken van nieuwe, veel snellere 5G-frequenties. Dat maakte Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

Voor het grootste struikelblok, het satellietafluisterstation in het Friese Burum, is definitief een oplossing gevonden.

5G is een nieuwe mobiele netwerktechnologie die sinds augustus al actief in Nederland. Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone-Ziggo bieden de dienst aan.

De frequenties die de providers daarvoor nu gebruiken leveren weinig merkbare voordelen op. Een hogere frequentieband, zoals 3,5 GHz, biedt meer capaciteit en zal leiden tot aanmerkelijke verbeteringen in download- en uploadsnelheid.

T-Mobile bereikte tijdens een test op 3,5 GHz snelheden van 850 megabit per seconde. Momenteel is 150 mbit/s haalbaar.

De veiling vindt begin 2022 plaats. Naast de drie Nederlandse telecomaanbieders kunnen ook andere partijen meebieden. De veilingregels worden begin 2021 vastgesteld. Ook de minimale opbrengst wordt dan bepaald.

De laatste veiling (700, 1.400 en 2.100 Megahertz) bracht 1,23 miljard euro op, iets meer dan de minimale opbrengst van 915 miljoen …..

Lees verder bij de bron: NRC

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vaccinatie – niet gedwongen, wel verplicht

Belgische staatssecretaris zet geheime vaccinprijzen online