in , ,

Ongelooflijk: Tientallen gemeenten voeren op de valreep toch omstreden “energiebelasting” in

10106305164 3b1fffcb0f elektriciteit rekening

Ongeveer 70 gemeenten hebben dit jaar op stel en sprong een lokale belasting ingevoerd op ondergrondse leidingen en kabels die door gemeentegrond lopen, voordat die mogelijkheid vermoedelijk in 2017 wordt afgeschaft.

De stroom- en gasleveranciers moeten die precariobelasting betalen, maar berekenen de extra kosten door aan hun klanten. De gemeenten die de belasting in 2016 nog snel invoerden, kunnen deze met dank aan een overgangsregeling nog tien jaar blijven heffen.

De elektriciteits- en gasleveranciers die de belasting moeten betalen, hebben namelijk klanten in veel meer gemeenten en provincies. En al die klanten betalen via hun energierekening mee aan de precariobelasting dus ook van klanten in een heel andere gemeente. Zo is iedere afnemer de klos van de belastingheffende gemeenten.

Extra kosten op energienota

Netbeheerder Stedin krijgt als gevolg van die nieuwe belastingaanslag een rekening van 2,3 miljoen euro in de bus. Die gaat Stedin niet zelf betalen. De extra kosten berekent zij door in de energienota van de huishoudens en bedrijven die zij bedient.

Volgens Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van gas- en stroomnetbeheerders, betalen burgers en bedrijven de komende tien jaar 1,3 miljard euro extra aan deze onzichtbare belasting omdat Plasterk draalt met de afschaffing ervan.

Lees verder via de Bron: volkskrant.nl

Photo by ericderedelijkheid cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15996257078 d214b629cd HFCS

Door EU regels straks frisdrank in de winkel met het ongezonde High Fructose Corn Syrup?

9370726787 3907499cb8 EU euro1

ECB werd piramidespel, ligt op ramkoers met ons parlement en eigenlijk met iedereen