in

Oude kaarten uit sovjet tijd bevestigd: Biljoen aan zeldzame mineralen in bodem Afghanistan

2100136725 2baf83b9f6 Afghanistan1

Vandaar dat de VS tijdje geleden binnengevallen is, geld geld en nog eens geld.


Hoewel het een straatarm land is, bevat Afghanistan één van de grootste onaangeboorde hoeveelheden mineralen ter wereld. Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat de voorraad bijna een biljoen dollar waard is.

Afghanistan zit bomvol mineralen dankzij een botsing tussen het Indisch subcontinent en Azië. Toen Amerikaanse troepen in 2004 de weg hadden vrijgemaakt door de Taliban te verdrijven, begonnen medewerkers van de Amerikaanse geologische dienst USGS de voorraden te inspecteren. De geologen stuitten op oude kaarten uit de Sovjettijd, waarop was te zien dat Afghanistan een geologische goudmijn is. In 2006 werd 70 procent van de Afghaanse bodem in slechts twee maanden tijd kaart gebracht.

De USGS wist alle vondsten die door de Sovjets waren gedaan te bevestigen. De voorheen onbekende ertslagen bevatten onder meer 60 miljoen ton koper, 2,2 miljard ton ijzererts, 1,4 miljoen ton zeldzame elementen zoals lanthaan, cerium en neodymium, en grote hoeveelheden aluminium, goud, zilver, zink, kwik en lithium.

De waarde van de mineralen die in het gesteente rond Khanneshin in de provincie Helmand zijn gevonden, is bijvoorbeeld geschat op 89 miljard dollar. “Afghanistan is een land dat zeer rijk is aan mineralen,” zei geoloog Jack Medlin van de USGS. De studie is verschenen in vakblad Science.

In 2010 trokken de onderzoeksresultaten de aandacht van het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat zich bezighoudt met de wederopbouw van Afghanistan. Een speciale taakgroep van het ministerie, die eerder in Irak ontwikkelingsprojecten heeft opgezet, schatte de waarde van de hoeveelheid mineralen op 908 miljard dollar, terwijl de schatting van de Afghaanse overheid uitkomt op 3 biljoen dollar. Het Amerikaanse leger heeft samen met de USGS tientallen monsters verzameld om de vondst te bevestigen.

Het arme Afghanistan kan binnenkort één van de grootste en rijkste mijnstaten ter wereld worden. In een memo van het Pentagon wordt het land al het ‘Saoedi-Arabië van het lithium’ genoemd. Lithium is een essentiële grondstof voor het maken van onder meer laptops.

via Biljoen aan zeldzame mineralen in bodem Afghanistan.

Foto via The U.S. Army cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2551270847 2da22e8ea5 riot gear1

Spanje gaat 1 miljard uitgeven aan riot gear, de Spanjaard gaat wel de straat op

5857958292 65992cb37c Euro down the drain1

Nederlandse burger wordt op gigantische slinkse wijze bestolen door Overheid en EU, koopkracht daalt al 15 jaar!