in , , ,

Politie loerde jarenlang onterecht in data van milieucamera’s

9663345203 ae8b52db90 camera privacy1

De politie kreeg jarenlang onterecht toegang tot beelden van 's die de gemeente gebruikt voor handhaving van de milieuzone. Het gaat om 53 zogeheten ANPR-camera's die de gemeente in 2009 ophing.

De camera's lezen kentekens van alle voertuigen die binnenrijden in de milieuzone van de hoofdstad. Dat is bijna het hele gebied binnen de ringweg A10, afgezien van Amsterdam-Noord.

Tegelijk vergelijkt de politie de gescande kentekens met de eigen van bijvoorbeeld voortvluchtige criminelen of gestolen auto's.

Dat gebeurt sinds 2013 toen bij de beveiligingsoperatie voor troonsbestijging van Willem-Alexander de politie toegang kreeg tot de milieuzonecamera's…

…Adviesbureau PBLQ is nog kritischer: volgens hen ontbreekt überhaupt een wettelijke basis om de milieuzonecamera's te delen met de politie.

Bovendien maken de deskundigen zich zorgen over de beveiliging van de privacygevoelige gegevens. Daarover zijn tussen de gemeente en politie geen formele afspraken gemaakt.

PBLQ adviseert de gemeente niet alleen de samenwerking te stoppen, maar ook het delen van de data de afgelopen jaren te melden als bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Volgens het adviesbureau zijn de fundamentele rechten van alle betrokkenen in het geding. En omdat de camera's vrijwel ieder voertuig zien dat de milieuzone binnengaat, gaat het om veel mensen.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bubbel 1550790107

De Nederlandse Bank verwacht dat de huizenbubbel van 529 miljard gaat barsten

Zo absurd veel verdient Willem Alexander in vergelijking met echte wereld leiders crop1000x500

U kunt minder belasting gaan betalen: Inkomen koning bewust lager voorgespiegeld