in

Je ziet steeds meer slimme deurbellen maar hoe zit het met privacy?

Vanaf kantoor kijken wie er voor je huis staat of terugkijken waar dat rare geluid vannacht vandaan kwam. Zo'n 16 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een ‘slimme deurbel', die aanschiet bij beweging of permanent filmt.

Handig in de strijd tegen inbrekers en babbeltrucs, vinden ook de politie en enkele gemeenten. Almere, , Eindhoven en Nissewaard (Zuid-Holland) delen de deurcamera's zelfs gratis uit aan bewoners van wijken waar veel wordt ingebroken.

Het budget daarvoor – de vier gemeenten kregen zo'n anderhalve ton voor ruim 300 deurbellen – komt van het ministerie van Veiligheid en .

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder op het gebied van , noemt het uitdelen van de deurbellen in meerdere opzichten illegaal. Veel cameradeurbellen filmen permanent de openbare ruimte, zoals de straat of de stoep.

Dat mag niet zonder goede reden, aldus de privacywaakhond. “Je mag de openbare ruimte alleen filmen als er concreet iets aan de hand is, als er een gevaar is”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Als gemeenten aanmoedigen tot permanent filmen terwijl er niks aan de hand is, zetten ze aan tot onrechtmatig gedrag. Daar moeten ze mee stoppen.”

Gemeenten omzeilen met deze pilots wetgeving die erop toeziet dat niet overal 's hangen. “Als wil je in een vrij land niet permanent worden gefilmd”, zegt Wolfsen.

….De gemeenten Den Haag en Eindhoven kozen voor de populaire cameradeurbel van Ring, onderdeel van de Amerikaanse postordergigant Amazon. Dat betekent dat de beelden van de slimme deurbellen op servers van Amazon in de worden opgeslagen.

“Het geluid en beeld gaat naar de andere kant van de oceaan en ze mogen ermee doen wat ze willen”, zegt emeritus hoogleraar Recht&Techniek Jan Smits van Technische Universiteit Eindhoven. Hij nam op verzoek van Nieuwsuur de servicevoorwaarden van Ring door. Hij noemt het een “oneerlijke, onevenwichtige en eenzijdige overeenkomst”.

Ring kwam onlangs nog in opspraak omdat zo'n 3600 inloggegevens van gebruikers op het darknet belandden en op internet circuleren filmpjes waarin hackers gebruikers toespreken via Ring-camera's die binnenshuis hangen. Overigens is Ring niet het enige bedrijf dat kampt met veiligheidsproblemen….

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tweede Kamer sleept moskeebestuur voor de rechter in onderzoek moskee financiering

Halve fractie D66 Dordrecht stapt op na Turkse overname