in , ,

Rutte krijgt zijn zin: Timmermans wordt Europese Commissaris voor klimaat

EU timmermans

Frans Timmermans krijgt in de nieuwe Europese Commissie de portefeuille klimaat. De Nederlander (58) krijgt als eerste vicevoorzitter de taak alles wat met Europees klimaatbeleid heeft te maken de komende vijf jaar te overzien.

Dat maakte aanstaand voorzitter Ursula von der Leyen bekend op een persconferentie in Brussel

Nederland had ingezet op een belangrijke portefeuille waarin Timmermans aan de top van de Brusselse informatiepiramide blijft. Dat is nu gewaarborgd.

De Deense Margrethe Vestager krijgt als andere ‘uitvoerende' vicevoorzitter de verantwoordelijkheid voor alles wat met digitale zaken te maken heeft; onder meer mededinging valt onder haar. Valdis Dombrovskis (Letland) krijgt eveneens zo'n status.

Hij krijgt , financiële diensten en kapitaalmarktenunie onder zich.

Timmermans gaat het werk leiden rond een ‘Green Deal for Europe'. Die behelst onder meer een die vastlegt dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Hij krijgt klimaatactie onder zich, maar ziet ook toe op onder meer beleid over landbouw, transport, energie, en milieu en oceanen.

Er komen vijf ‘gewone' vicevoorzitters: Buitenlandchef Josep Borrell (), Věra Jourová (, Waarden en transparantie), Margaritis Schinas (, Bescherming Europese levenswijze), Maroš Šefčovič (Slowakije, Interinstitutionele betrekkingen en prognoses) en Dubravka Šuica (, Democratie en demografie).

De Ier Phil Hogan wordt commissaris voor Handel en Didier Reynders (België) voor Justitie, maar ook rechtstaat. De Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni wordt ‘vak-commissaris' voor Economie en de Pool Janusz Wojciechowski voor Landbouw.

Deze commissie moet een sterkere rol voor Europa in de wereld bewerkstelligen …

Lees verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
de complottheorieen rond mh17 en

MH-17: valt het JIT-team in haar eigen gegraven kuil?

fukushima record straling

Japan wil radioactief afvalwater kerncentrale Fukushima in oceaan dumpen