in , , ,

Dat hele EU-theater is een ondemocratisch toneelspel

toneel 1562326391
tolmandesign / Pixabay

Ondanks het beschamende spektakel dat EU-regeringsleiders ons dagenlang hebben opgedist, is er in deze operette een positief aspect, althans volgens het diversiteitsprincipe: voor het eerst in de geschiedenis van de EU en voorgangers wordt een vrouw commissievoorzitter. Een vrouw die haar sekse eer aandoet omdat de Duitser Ursula von der Leyen niet minder dan zeven keer in haar leven heeft gebaard. Niet zomaar een vrouw dus maar een icoon in deze categorie.

Hoezo is mijn ironie misplaatst? Als je het begin van de politieke carrière van Von der Leyen beschouwt, zie je duidelijk hoe haar intense vruchtbaarheid haar geholpen heeft: in 2003 werd ze logischerwijs in Nedersaksen minister van familiezaken en later ook bondsminister van gezin. In beide functies liet ze zich graag te midden van haar zeven kinderen door de pers vereeuwigen: specifieke kenmerken die het goed doen bij de glossy’s en je politieke carrière een zetje kunnen geven, moet je zoveel mogelijk uitbuiten.

Probleem is wel dat als het om zwaardere politieke functies gaat, het parcours van mevrouw Von der Leyen in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen. Ik heb het niet over de verdenkingen van plagiaat bij een dissertatie maar om haar min of meer mislukte ministerschap op Defensie.

Feit is dat vandaag Von der Leyen door maar 35 procent van de Duitsers positief wordt beoordeeld. Toen hij hoorde dat ze de uitverkorene was, kon haar landgenoot en oud-voorzitter van het Europese parlement Martin Schulz zich niet inhouden. Lijkwit moet hij zijn geweest toen hij in een tweet Von der Leyen ‘de zwakste Duitse minister’ noemde en opmerkte: ‘Dat is kennelijk genoeg om commissievoorzitter te worden’.

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een quasi brekebeen die buiten Duitsland onbekend was, formeel de bazin van Europa wordt? Dit lijkt het werk te zijn van Napomacron (bijnaam van de Franse president Macron) die van plan is Europa ooit te veroveren. Door een Duitse op de EU-troon te zetten?

Jawel, want Ursula spreekt niet alleen vloeiend Frans, ze is ook volgens dagblad Le Figaro ‘francofiel’, maar onderschrijft de Europese drift van Macron naar verdere integratie en een Europees leger: “Europa moet nu versnellen. Degenen die vooruit willen moeten dat kunnen doen zonder door anderen te worden geblokkeerd”, zei ze vorig jaar.

Ondemocratisch handjeklap

De keus voor Ursula von der Leyen door de kissebissende EU-leiders was niet alleen een zware bevalling maar ook een staaltje van ondemocratisch handjeklap. Het hele spitzenkandidatengedoe bleek maar een pover toneelstuk waarin veel energie en illusies verloren zijn gegaan.

Het Europese parlement is glansrijk buitenspel gezet, behalve natuurlijk wanneer dat zou weigeren Von der Leyens benoeming te bekrachtigen. Maar in dit geval, waarschuwen EU-diplomaten, zou het oordeel van de geschiedenis loeihard worden: eerste vrouwelijke commissievoorzitter door machoparlement afgewezen. Zie hier hoe het diversiteitsideaal soms in ordinaire chantage kan veranderen.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

Jean-Claude Juncker, de vertrekkend voorzitter van de Europese Commissie, heeft felle kritiek geuit op de voordracht van zijn opvolger, Ursula von der Leyen. “Het proces was niet erg transparant”, aldus de Luxemburger tijdens een persconferentie in Helsinki.

Juncker betreurt dat de EU-leiders zich niet hebben gehouden aan het zogenoemde Spitzenkandidaten-proces, dat vijf jaar geleden door het Europees Parlement in het leven werd geroepen om de Europese Commissie democratischer te maken.

Juncker zelf werd wel verkozen door middel van dat proces. “Helaas is het geen traditie geworden”, aldus Juncker. “Ik was de eerste en laatste Spitzenkandidat.”

Von der Leyen, nu nog de Duitse minister van Defensie, werd deze week door de EU-regeringsleiders naar voren geschoven als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De voordracht van Von der Leyen was een grote verrassing voor velen, omdat haar naam hiervoor nog helemaal niet genoemd was.

Bovendien was zij niet een van de Spitzenkandidaten; de topkandidaten die volgens het Europees Parlement de kanshebbers waren voor het voorzitterschap. Dat kan over twee weken een probleem worden, wanneer het Europees Parlement zal stemmen over de benoeming van Von der Leyen.

Timmermans stuitte op verzet

De Nederlandse PvdA’er Frans Timmermans, wel een van de Spitzenkandidaten, leek tot deze week nog een goede kans te maken op het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Timmermans stuitte op het laatst echter op flink verzet van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije (de zogenoemde Visegrad-vier). Zij vinden dat Timmermans te vaak kritiek heeft gehad op de interne politiek van met name Polen en Hongarije.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pool zwembad

Multiculti loopt spaak met zwembad-terreur: Ook weer kinderen bij geslachtsdelen gegrepen in Zeist

3769283867 01c3214399 fail1

Rutte III faalt keihard met asielzoekers-uitzettingen per vliegtuig, puinhoop wordt steeds groter