in , ,

Nederland, de pinautomaat van de EU

Nadat ambtenaren van de Europese Commissie op 5 februari nog meldden dat ‘alles onder controle was’, struikelen we nu over financieringsvoorstellen uit Frankfurt, Parijs en Brussel om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden.

Volgens voorstanders van de EU moet vanwege het coronavirus ‘solidair’ zijn met economisch zwakke landen. De voorstellen ademen echter een hoog mutualisatie gehalte, oftewel schulden delen op Europese schaal.

Daarbij staat niet het gericht bieden van medische zorg bovenaan, maar vooral het (langdurig) financieren van begrotingstekorten van de zwakke landen van het eurogebied. De miljarden worden om uw oren gegooid, waarbij de vraag telkens rest: wie gaat dat allemaal betalen?

Door de gebrekkige en bovendien politiek gekleurde informatie van de NPO, is het mogelijk dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom biedt u een bondig overzicht van de belangrijkste voorstellen met een korte toelichting.

De helikopterview: de EU-voorstellen blijken treffende overeenkomsten te vertonen met het plan van de Franse president Macron dat hij op 26 september 2017 op de Sorbonne lanceerde. Met en een werkloosheidsfonds op Europese schaal. Duitsland was echter niet enthousiast. Macron grijpt de coronacrisis aan om het weer te proberen.

Met Italië als grote voorstander en Nederland als notoire dwarsligger – mede namens Duitsland, Oostenrijk en Finland. Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, stuurt de Franse agenda in Brussel. Het was Macron die haar voor die positie kandideerde.

Op dit moment spelen in Brussel de volgende voorstellen.

Het PEPP plan van de Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde op 18 maart 2020 zijn PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) plan van 750 miljard euro aan.

Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM)

Dit permanente ‘noodfonds’ is ten tijde van de eurocrisis in 2012 in het leven geroepen om noodlijdende eurozonelanden bij te staan. Later is daar ook individuele bankensteun bijgekomen op verzoek van Spanje. Landen die een beroep doen op ESM-fondsen moeten voldoen aan een reeks van voorwaarden. Het fonds beschikt over een maatschappelijk kapitaal van 700 miljard euro waarvan 290 miljard is gebruikt.

Corona- of eurobonds

Een derde mogelijkheid om de economische gevolgen van het coronavirus te financieren, is de uitgifte van zogenaamde ‘coronabonds’. Eerder werd dit al eens voorgesteld onder de noemer eurobonds (tijdens de eurocrisis) of greenbonds (tijdens de zogenaamde ‘klimaatcrisis’). De gezamenlijke lidstaten geven gemeenschappelijke obligaties uit volgens een verdeelsleutel.

SURE (Support Unemployment Risks in an Emergency)

Dit plan pleit ervoor om een gezamenlijk fonds van 100 miljard euro op te richten voor de werklozen als gevolg van de coronacrisis.

Het voorstel van Rutte

Premier Rutte verzet zich – tot op heden

Lees voor veel meer informatie verder bij de bron: forumvoordemocratie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
scherpschutter1943
1 jaar geleden

Rutte verzet zich tot heden, is alleen voor de buhne. Meestal tekent hij zogenaamd onder protest bij het kruisje,. Zal hij nu ook wel weer doen. In de publiciteit zal hij, onder een stortvloed van woorden, doorspekt met leugens en halve waarheden dit wel weer proberen te rechtvaardigen. Aan het einde van zijn monoloog zal niemand meer weten hoe het nu precies gegaan is. Maar rutte komt er wel weer mee weg

Landverrader Rat Rutte Moet Weg
1 jaar geleden

Ben heel benieuwd of Rutte bij zijn standpunt blijft. We kennen Rutte … Zolang de burgers kunnen worden uitgekleed en het de elite niets kost is er geen enkel probleem ….. En verder zijn er nog altijd de pensioen potten ….. NL is een heel sloom land maar op zeker moment is het geduld op …… en dat moment is niet ver meer …

gerr
1 jaar geleden

Italië heeft na de Verenigde Staten en Duitsland de grootste goudvoorraad ter wereld. De centrale bank beschikt over 2.451,8 ton goud,Ondanks de vele financiële problemen die het land teistert de laatste jaren, blijft Spanje vasthouden aan zijn goudvoorraad van 281,6 ton.Portugal is nog zo’n land dat door een zware financiële crisis gaat maar nog geen gram goud heeft verkocht. Het heeft nog altijd zo’n 382,5 ton.Sinds de invoering van de Euro betaalt de Nederlandse bevolking indirect mee aan de grenzeloze incompetentie van Zuid Europese overheden. Met de invoer van Eurobonds zal dat effect aanzienlijk worden verstrekt.
Zo zullen wij wij straks moeten doorwerken tot 70 of langer en nog zwaarder worden belast q belasting om deze crisis te boven te komen, zullen de Spanjaarde, Portugezen en Italianen en de Fransen lekker blijven stoppen met 60.

Google deelt locatiedata van gebruikers uit 131 landen waaronder Nederland in strijd tegen coronavirus

Radicale boeren weer woedend op Rutte en Schouten, want doorzetten van stikstofbeleid tijdens corona