in , ,

De ongemakkelijke waarheid over Ursula von der Leyen

ongemakkelijke 1562217575
geralt / Pixabay

Gaat het Europees Parlement akkoord, dan volgt de Duitse minister van , Ursula Von der Leyen (CDU-EVP) huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker(EVP) op. De keuze van de voor Von der Leyen is in verschillende opzichten opmerkelijk. Zo was ze geen spitzenkandidate – sterker nog: de Duitse kwam niet op bij de Europese verkiezingen – en ligt ze in eigen land om verschillende redenen onder vuur.

De voorzitter van de Europese Commissie is politiek gezien de belangrijkste functie binnen de Europese Unie. Zo stelt de Commissievoorzitter eerst en vooral zijn ‘team' van Eurocommissarissen samen, geeft hij iedere commissaris zijn bevoegdheid en vaardigt hij (politieke) richtlijnen uit. Ook heeft de Commissievoorzitter de bevoegdheid om een commissaris te ‘verzoeken' om zijn functie neer te leggen.

Dat de Duitse christendemocrate Von der Leyen deze functie mag uitoefenen stuit al meteen op kritiek bij de Europese socialisten en groenen. Zo zagen de twee progressieve fracties liever een zogenaamde ‘Spitzenkandidaat' (een vooraf door de fracties aangeduide kandidaat-Commissievoorzitter) als opvolger van Juncker. Het probleem? Terwijl de Centraal-Europese landen niet wouden weten van de socialistische kandidaat Frans Timmers zag Frans president niets in CSU-kandidaat Manfred Weber. Omdat de christendemocraten verbeten waren om de Commissievoorzitter te leveren werd er naar en met Von der Leyen een compromis gevonden. Dat de Duitse minister van Defensie een vrouw is, verstevigde haar positie.

Systematische corruptie

Hoewel Von der Leyen als polyglot, arts van opleiding, moeder van zeven kinderen en Defensieminister op het eerste zicht mooie geloofsbrieven kan voorleggen, stelde socialistisch zwaargewicht Martin Schulz dat ze “onze zwakste minister is”. “Klaarblijkelijk is dat voldoende om Commissievoorzitter te worden”. Hoewel Schulz een politicus is uit de rivaliserende SP, deelt men bij de christendemocraten volgens Politico zijn analyse. In plaats van persoonlijk naar Von der Leyen te wijzen bekritiseren de Duitse christendemocraten daarentegen de “catastrofale” staat van het Duitse leger. Er is noch voldoende personeel, noch voldoende materiaal en vaak raakt men confronteert met tekort na tekort, klinkt het over de passage van de aspirant-Commissievoorzitter bij het Duitse leger.

Er is evenwel meer. Zo voert het Duitse parlement een onderzoek naar het ministerie van Von der Leyen naar aanleiding van eventuele omzeilingen van de reglementering omtrent openbare aanbestedingen. De hoorzittingen van de laatste dagen zouden, althans volgens Politico, wijzen in de richting van “systematische corruptie”.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gletsjers 1562217365

Pijnlijk voor de klimaatalarmisten maar wereldwijd groeien de gletsjers weer

amsterdam 1562217802

‘Groen’ Amsterdams stadsbestuur sloopt het milieu, gebruikt auto extreem vaak, ook korte ritten