in

Shell verkoopt z’n ravage in Nigeria

12750256643 af3969ee07 shell nigeria1

Shell boort op verschillende plaatsen in de wereld naar olie. Onder andere in Ogoniland in Nigeria. Hier wordt door Shell al een halve eeuw olie gewonnen. Gemiddeld maakt het bedrijf er 1,8 miljard dollar winst per jaar.

In deze Nigerdelta vindt al lange tijd de grootste olieramp ter wereld plaats. Er is twee keer zoveel olie gelekt als tijdens de BP-ramp in de Golf van Mexico. Shell zegt dat het om 1.640 vaten gaat, maar onafhankelijke experts hebben vastgesteld dat het minstens 100.000 vaten moeten zijn geweest. Een gebied ter grootte van Nederland is daar zo vervuild geraakt dat er niets meer wil groeien op het land.

De mangrovebossen zijn op sommige plaatsen volledigd vernietigd. De bewoners van de Nigerdelta leven nu in grote armoede. Mensen kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien. In de Nigerdelta bij Bodo werkten 10 jaar geleden nog duizenden vissers. Nu valt er geen vis meer te vangen. Omdat ook het grondwater vergiftigd is door olie en mensen niets anders hebben om te drinken, krijgen ze dit oliewater binnen. De levensverwachting van de bewoners is dan ook dramatisch gedaald.

Bij Bodo werkten 10 jaar geleden nog duizenden vissers. Nu valt er geen vis meer te vangen.

Wat is er gebeurd? Shell beweert dat de vervuiling veroorzaakt is door sabotage en illegale aftap. Waarschijnlijk speelt dit inderdaad een rol, maar er is ook een andere oorzaak aan te wijzen. In 2004 is de Trans Niger pijpleiding gaan lekken in de kreken van Goi. Dit gebied was voorheen een walhalla voor boeren en vissers. Shell heeft toegegeven dat deze lekkage een gevolg was van een technisch mankement. De oliepijpen zijn inmiddels meer dan 40 jaar oud en

Lees verder via Welvaart voor iedereen

Foto via _bundjugend cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7877708274 b9fbe7695b zeepbel1

De smerige leugens van de NATO, EU en NOS

1757901973 81798a4c72 camera surveillance house1

‘Slim’ huis kan ook te veel weten