in , ,

Spaarzaam met adviezen, scheutig met rekeningen voor niet bestaande gesprekken

11069904625 1f9981f19e apotheek1

Apothekers maken een potje van hun intakegesprekken met patiënten – maar de kosten brengen ze wél structureel in rekening. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts één apotheker voldeed aan alle voorwaarden waaraan zo’n gesprek moet voldoen. Maar de rekening sturen ze allemaal.

De afgelopen maanden werd de Consumentenbond overspoeld met klachten over het zogenaamde ‘uitgiftegesprek’. Dat is sinds enige tijd verplicht bij patiënten die voor het eerst medicijnen halen, of meer dan een jaar geen medicijn hebben opgehaald. Maar veel mensen klaagden dat ze er voor moesten betalen, terwijl er in hun ogen helemaal geen gesprek had plaatsgevonden.

De bond besloot daarop 39 ‘mysteriepatiënten’ op pad te sturen, ieder naar zijn eigen apotheek. Zij kregen een recept mee voor amoxicilline, een antibioticum. Wat blijkt: slechts één apotheker voldeed aan alle voorwaarden van het eerste-uitgiftegesprek.

Apothekers mogen een bedrag van rond de 6 euro rekenen voor de uitgifte van een medicijn en nog eens 6 euro als het gaat om een medicijn dat voor de klant nieuw is of dat hij of zij langer dan twaalf maanden niet heeft gebruikt. Ook als de dosering verandert mag er nu nog extra geld worden gevraagd.

Daarvoor moeten medewerkers wel een gesprek met de klant voeren om onder meer de werking en eventuele bijwerkingen uit te leggen.

Ook moeten ze vertellen over de mogelijke wisselwerking met andere medicijnen. Het moet voor de medewerker duidelijk worden of de klant de informatie begrijpt.

De Consumentenbond noemt de uitkomst van het onderzoek “schokkend”. Vooral omdat apothekers volgens de bonden zeggen dat verreweg de meeste patiënten tevreden of zeer tevreden zijn over hun eerste-uitgiftegesprek. Maar bij de consumentenorganisatie zijn veel klachten binnengekomen over deze gesprekken en de kosten daarvoor.

via AD.nl.

Foto via golf1025 (Jan de Boer) cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7122812163 0ed8668a2f vvd1

Er klopt geen moer van Zorgwet 2015, alleen verzekeraar heeft er baat bij

3669849264 b2405ab049 UWV1

Participatiewet heeft met volwaardig meedoen niets te maken