Apothekers maken een potje van hun intakegesprekken met patiënten – maar de kosten brengen ze wél structureel in rekening. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts één apotheker voldeed aan alle voorwaarden waaraan zo'n gesprek moet voldoen. Maar de rekening sturen ze allemaal.
De afgelopen maanden werd de Consumentenbond overspoeld met klachten over het zogenaamde ‘uitgiftegesprek'. Dat is sinds enige tijd verplicht bij patiënten die voor het eerst medicijnen halen, of meer dan een jaar geen medicijn hebben opgehaald. Maar veel mensen klaagden dat ze er voor moesten betalen, terwijl er in hun ogen helemaal geen gesprek had plaatsgevonden.
De bond besloot daarop 39 ‘mysteriepatiënten' op pad te sturen, ieder naar zijn eigen apotheek. Zij kregen een recept mee voor amoxicilline, een antibioticum. Wat blijkt: slechts één apotheker voldeed aan alle voorwaarden van het eerste-uitgiftegesprek.
Apothekers mogen een bedrag van rond de 6 euro rekenen voor de uitgifte van een medicijn en nog eens 6 euro als het gaat om een medicijn dat voor de klant nieuw is of dat hij of zij langer dan twaalf maanden niet heeft gebruikt. Ook als de dosering verandert mag er nu nog extra geld worden gevraagd.
Ook moeten ze vertellen over de mogelijke wisselwerking met andere medicijnen. Het moet voor de medewerker duidelijk worden of de klant de informatie begrijpt.
De Consumentenbond noemt de uitkomst van het onderzoek “schokkend”. Vooral omdat apothekers volgens de bonden zeggen dat verreweg de meeste patiënten tevreden of zeer tevreden zijn over hun eerste-uitgiftegesprek. Maar bij de consumentenorganisatie zijn veel klachten binnengekomen over deze gesprekken en de kosten daarvoor.
via AD.nl.
Foto via golf1025 (Jan de Boer)