in , ,

Spoorloos: Tal van Europese IS-strijders verdwenen van de radar

verdwenen 1562568551
Alexas_Fotos / Pixabay

De Duitse regering is het zicht kwijt op tal van Duitsers die de afgelopen jaren naar Irak en Syrië zijn afgereisd om zich bij de Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Deze onthulling komt naar buiten op een moment dat de angst dat deze strijders, onopgemerkt door de autoriteiten, terug zouden keren naar Duitsland.

  • De Zweedse publieke omroep ondervroeg ambtenaren in de vijf Zweedse gemeenten – Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö en Borås – die de thuisbasis zijn van de meeste van de 150 IS-gerepatrieerden en ontdekte dat die gemeentes samen slechts kennis hebben van de verblijfplaats van maximaal 16 volwassenen en 10 kinderen.
  • “De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om de meer dan 800 ISIS-strijders terug te nemen die we in Syrië hebben gevangengenomen en ze voor het gerecht te brengen …Het is geen aantrekkelijk alternatief dat we gedwongen worden om ze vrij te laten…” – De Amerikaanse president Donald Trump, Twitter, 16 februari 2019.
  • The Wall Street Journal merkte in een recent hoofdartikel “The West’s Foreign Fighter Problem” op dat Europese regeringen geconfronteerd worden met een “Catch-22” -situatie: ze moeten hun jihadisten ofwel repatriëren en vervolgen, of ze lopen het risico dat ze onderduiken en nieuwe aanslagen in Europa plegen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in antwoord op een vraag van de secretaris-generaal van de liberale Vrije Democratische Partij (FDP), Linda Teuteberg, onthuld dat de Duitse autoriteiten geen informatie hebben over de verblijfplaats van tenminste 160 Duitsers die vertrokken om met de IS te vechten, aldus Welt am Sonntag.

Het ministerie zei dat sommigen wellicht gedood waren in de strijd, maar dat anderen ondergedoken waren en proberen om zich in Duitsland te vestigen.

“Gezien de zeer versnipperde bescherming van de buitengrenzen van de EU, is het bijzonder verontrustend dat de federale overheid geen verdere maatregelen lijkt te hebben genomen om ongecontroleerde terugkeer van ondergedoken IS-strijders te voorkomen,” vertelde Teuteberg aan Welt am Sonntag.

Ze voegde eraan toe dat de overheid “nog steeds geen idee heeft” hoe om te gaan met voormalige IS-strijders uit Duitsland, waaronder “Duitsers die vastzitten in het oorlogsgebied en de meer dan 200 ex-IS-aanhangers die nu terug zijn in Duitsland.”

Teuteberg zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken met een plan zou moeten komen hoe om te gaan met IS-terugkeerders en hoe ze verantwoording moeten afleggen, bijvoorbeeld door het vergroten van de rechtsbevoegdheid om oorlogsmisdaden begaan in het buitenland te onderzoeken en te vervolgen.

Lees verder bij de bron: gatestoneinstitute

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Clinton Epstein Pedophile Coverup Contributions copy

Is de gearresteerde miljardair Epstein, de eerste pedo-dominosteen?

ruimte 1562570017

Nederlander legt mysterieus X-37B militair ruimtevaartuig vast op camera