in , ,

Stop Belastingparadijs Nederland

screenstopbelpar

Maatschappelijke organisaties slaan de handen ineen: Stop Belastingparadijs NL

Precies een maand voor de verkiezingen lanceert een brede coalitie van maatschappelijke organisaties een campagne tegen belastingparadijs . De Tweede Kamerverkiezingen en daarmee de komst van een nieuw kabinet vormen hét moment om progressieve belastingplannen neer te leggen.

(Bron: Persbericht campagne Stop Belastingparadijs NL)

Want leuker kunnen we het niet maken: Nederland is nog steeds een belastingparadijs. Per seconde wordt er 1000 euro aan belasting ontweken door Nederland. Rijke en arme landen verliezen hierdoor jaarlijks miljarden. Geld dat harder nodig is dan ooit om de het hoofd te bieden. Dit kan zo niet langer, vindt de coalitie van ActionAid, Tax Justice Nederland, Novib, Vakbond FNV, SOMO, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang. Hun boodschap luidt: Stop belastingparadijs Nederland.

Nederland staat op de derde plaats van belastingparadijzen wereldwijd. Kunstmatige constructies, opgetuigd door multinationals om via Nederland belasting te ontwijken komen helaas nog op grote schaal voor. Juist in deze tijd waarin overheden kampen met grote tekorten, moeten de problemen niet nog eens worden vergroot door het mogelijk maken van belastingontwijking.”

Met behulp van belastingexperts hebben de initiatiefnemers een manifest opgesteld met drie concrete voorstellen om het Nederlandse belastingklimaat aan te pakken. Internationale samenwerking staat bovenaan. Daarnaast moet Nederland ook zelf stappen zetten om haar rol als doorsluisland te beëindigen. Als laatste moet er gewerkt worden aan meer transparantie. Zo moeten grote bedrijven openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland.

Tuur Elzinga (FNV): “Wij betalen allemaal belasting, werkenden voorop. Multinationals betalen daarentegen nauwelijks mee, terwijl zij wel profiteren van de veiligheid, het onderwijs en de die met belastingen – hier en elders – worden bekostigd. Multinationals moeten eerlijk meebetalen aan agenten in de wijk, leerkrachten voor de klas en handen aan het bed.”

Paul Tang (PvdA-Europarlementariër):  “Nederland wijst andere Europese landen graag op financieel wangedrag, maar ondertussen beroven wij ze van broodnodige belastinginkomsten. Multinationals sluizen nog altijd winsten weg uit en via Nederland. Met onze voorstellen kunnen we de rekening weer eerlijk verdelen.”

Gijs Verbraak (ActionAid): Ontwikkelingslanden lopen door belastingontwijking via Nederland meer dan 1.8 miljard euro per jaar mis. Dit betekent veel minder geld voor cruciale publieke voorzieningen. Het is van groot belang dat Nederland haar belastingbeleid eerlijker maakt zodat ontwikkelingslanden genoeg inkomsten hebben om de coronacrisis het hoofd te bieden.

De campagne #StopBelastingparadijsNL start woensdag 17 februari met een petitie. Op 4 maart worden de en het manifest aangeboden aan politieke partijen met de aanbeveling de aanpak van belastingparadijs Nederland op te nemen in het regeringsbeleid na de Tweede Kamerverkiezingen.

Meer informatie op www.stopbelastingparadijs.nl, waar ook de partijprogramma's met elkaar vergeleken kunnen worden op dit thema.

https://youtu.be/QGDdU1Vk-eU

Zie ook: Rapport Adviescommissie belastingheffing van multinationals

en The State Of Tax Justice 2020

Lees verder bij de bron: Globalinfo

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
person in brown pants standing near blue and white big big big rock signage

Biden de oorloghitser: Amerikaans oorlogsschip vaart door de Zuid-Chinese Zee in strijd met de territoriale aanspraken van China

pixabay hand oudere 02 vaccin 512x300 1

15 ouderen overleden na vaccinatie, update inmiddels 35 sterfgevallen