Terwijl Nederland haar burgers extra belast met naheffingen en € 642 miljoen moet nabetalen aan Brussel, ontvangen de Fransen ruim een miljard terug en voldoen ook komende jaren niet aan begrotingsnorm. Wat doen we fout?
Aan welke Nederlandse burger met enig gezond verstand valt het beleid van de europese commissie met betrekking tot de begrotingsregels nog uit te leggen? Er zijn in EU-verband allerlei regels opgesteld en afspraken gemaakt, en het éne land voldoet daar wel aan, maar het andere niet. Neem bijvoorbeeld de 3 procentsnorm. Frankrijk heeft al twee keer eerder uitstel gekregen van de Commissie, maar het tekort dit jaar bedraagt 4,4 procent, volgend jaar 4,5 procent en in 2016 zelfs 4,7 procent. Blieft u nog peultjes?
Alles wordt beter
Maar ‘volgend jaar' zal alles beter gaan. Natuurlijk, dat horen we al een jaar of vijf op rij. Van de Commissie, van Brusselse ‘denktanks', van onze nationale regering. Maar de feiten zijn dat de EC voor de zoveelste keer haar verwachting naar beneden heeft bijgesteld, in de gisteren gepresenteerde Herfstnota. En een hete herfst en winter belooft het te worden. Uit onderstaande grafiek blijkt, dat niet alleen het CPB er vaak naast zit, maar ook het imf, de ecb, de OECD, in feite ramen de beleidsmakers altijd te rooskleurig.
Lees verder via Follow the Money.
Foto via fotoeluci.eu “why not get a friends-contact?”