in ,

“Tetanusvaccin maakt miljoenen Keniaanse vrouwen onvruchtbaar”

Een dat in Kenia gebruikt wordt bij een inentingscampagne tegen tetanus kan vrouwen onvruchtbaar maken. Dat hebben Rooms-katholieke bisschoppen in het land gezegd. De campagne begon afgelopen maand in het noorden van Kenia. Vrouwen tussen de 19 en 49 jaar worden ingeënt tegen de .

De bisschoppen hebben mensen opgeroepen de campagne te boycotten. In de regio waar de campagne plaatsvindt, sterven relatief veel moeders en kinderen rond bevalling en geboorte. Volgens het Keniaanse ministerie van stierven in het land afgelopen jaar 550 baby’s aan tetanus.

Ongeveer 40 procent van de Kenianen is rooms-katholiek. Door de waarschuwing zullen veel vrouwen zich waarschijnlijk niet laten vaccineren. De bisschoppen riepen de regering op het vaccinatieprogramma te staken omdat het ‘een complot is tegen vrouwen op vruchtbare leeftijd’.

De bisschoppen willen ook dat het vaccin eerst uitgebreid wordt getest. “Het ministerie van Volksgezondheid moet de Rooms-katholieke Kerk toestemming geven de vaccins eerst te testen,” zei dr. Stephen Karanja, voorzitter van de vereniging van katholieke artsen in Kenia.

Tetanusvaccins die eerder dit jaar zijn getest, bleken een antigeen te bevatten, een stof die de productie van antilichamen in het lichaam stimuleert. Hierdoor kan bij vrouwen onvruchtbaarheid optreden, aldus dr. Karanja.

“We hebben zes monsters naar laboratoria in Zuid- en de Universiteit van Nairobi gestuurd,” zei woordvoerder van de vereniging dr. Muhame Ngare. “Ze bleken alle zes het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) te bevatten. Dit wijst erop dat de campagne niet gericht is op het uitroeien van tetanus, maar op het terugdringen van de bevolkingsgroei door middel van massale sterilisatie. Het bewijs is opgestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid, maar werd genegeerd.”

Lees verder via NineForNews.nl.

 

Foto via (rinse)


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Van Rompuy: “Ik heb twee keer voor toekomst van euro gevreesd”

Een jaar na orkaan Haiyan is het hulpgeld er nog steeds niet