in , , ,

Toename identiteitsfraude is door schaamte maar topje van ijsberg

1594411528 1512b1aad5 identity Theft

Bij de Fraudehelpdesk is dit jaar al meer schade gemeld door identiteitsfraude (1,7 miljoen ) dan in heel 2015 (zeven ton).

Tot september meldden zich al 961 slachtoffers, bijna net zo veel als in heel 2015. Een verklaring is er niet echt.

Phishing komt nog steeds voor, er zijn hackers, gestolen mailaccounts en er is factuurfraude. Volgens directeur Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk is het aantal meldingen het topje van de ijsberg – uit schaamte en angst doen veel slachtoffers geen melding of aangifte.

‘Bovendien denkt men dat de er niets mee doet. Dat is ook vaak zo, want het gaat over internationaal handelsverkeer, dus dat is enorm ingewikkeld'.

-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft inmiddels een initiatiefnota opgesteld waarin ze pleit om de aanpak van internetfraude te intensiveren. Ook moet het voor slachtoffers makkelijker worden om de schade op de daders te verhalen. Van Toorenburg vindt dat mensen die slachtoffer zijn van internetoplichting wel ‘heel erg in de kou worden gezet door de '.

Vorige week wist de politie nog een internetoplichter op te pakken tegen wie circa tweehonderd aangiftes waren gedaan. De man wist met een nepoverschrijvingsbewijs identiteitsgegevens van Marktplaats-verkopers te verkrijgen waarmee hij zelf weer ‘bergen met spullen' bestelde.

Alles bij de bron; CiCs

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Photo by Don Hankins cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ingredienten

Is ons eten nog wel in goede handen?

5786707211 048c787d3c tolweg e1480713700525

Opstap naar 1 tolsysteem voor heel EU! Europese Commissie staat Duitse tolheffing toe