in ,

Vogelstand staat op de rand van instorten

Vogelaantallen in Franse landbouwgebieden zijn de afgelopen 15 jaar met maar liefst 30% teruggelopen. Dat toont recent onderzoek aan. De cijfers over de dramatische achteruitgang komen overeen met trends die eerder zijn waargenomen in andere delen van , waaronder het VK.

Toch waren de nieuwste cijfers over vogelsterfte  een schok voor de wetenschappers. Die dachten eerder dat de vogelstand in relatief stabiel was. “We dachten al dat er iets aan de hand was, want wanneer je op het platteland werkt, vind je plaatsen waar je helemaal geen vogels meer ziet,” zei professor Romain Julliard, bioloog aan het nationale natuurhistorisch museum van Frankrijk, in diverse media.

In sommige gebieden rapporteerden de onderzoekers dat bepaalde soorten volledig waren verdwenen en merkten dat de algehele achteruitgang leek te versnellen. De nieuwe gegevens zijn afkomstig uit uit twee studies, een op landelijke schaal en de andere gericht op een specifieke landbouwregio.

De studies werden uitgevoerd over een periode van van 20 jaar en laten een afname van vogels zien op een “niveau dat een ecologische catastrofe nadert”, volgens een verklaring door het museum.

De geconstateerde teruggang van 30% is een gemiddelde. Maar op sommige plaatsen zijn complete soorten, zoals veldleeuweriken en patrijzen helemaal verdwenen.

De cijfers voor het nationale onderzoek werden verzameld door een netwerk van honderden vrijwilligers in heel Frankrijk. Die wijzen ook op een aanzienlijke versnelling van de teruggang in de afgelopen twee jaar.

Vorig jaar nog waarschuwden wetenschappers voor een “ecologisch armageddon” toen uit een onderzoek bleek dat de aantallen vliegende insekten in Duitsland met 75 procent waren gekelderd. De daling van de vogelstand kan hier een direct gevolg van zijn.

Het domino-effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door overmatig gebruik van pesticiden.

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Russische beïnvloeding” in verkiezingen en nepnieuws komt uit… het VK

Stijgende rente en handelsoorlog funest voor wereldeconomie