in , , ,

We zijn 372 miljard euro armer volgens de nieuwe berekeningen en moeten dan ook nog 642 miljoen euro nabetalen

3037875958 9c4bbcda8c eu poverty1

Summiere toelichtingen

Wat is er dan gebeurd in Nederland? Dit is enorm lastig te achterhalen, omdat vele grote wijzigingen niet of zeer summier worden toegelicht. Wat heeft het CBS allemaal ontdekt? Nou dat staat in deze publicatie van het CBS. Een aantal zaken valt op bij de wijzigingen. Nederland blijkt door betere bronnen meer dan €10 miljard meer per jaar uit het buitenland te ontvangen aan inkomen. Daarop is geen toelichting, terwijl dit toch omvangrijke financiële stromen zijn.

In totaal is er via betere bronnen maar liefst €10 miljard extra salaris en €20 miljard inkomen uit vermogen gevonden. Dat geld wordt ook uitgegeven. Een voorbeeld: de uitgaven voor de horeca bedragen voor revisie 13 miljard en stijgen door betere bronnen met €5 miljard. Ook bij cultuur en recreatie leiden betere bronnen tot €5 miljard meer uitgaven. Ik heb het gejuich bij Koninklijke Horeca Nederland overigens nog niet gehoord. Is er beter gecontroleerd, meer gehandhaafd? Ik tast in het duister.

Helemaal bont wordt het bij de balansen. Er worden daar in de hele economie tijdens de revisie €1139 miljard nieuwe vorderingen gevonden en maar liefst €1514 miljard nieuwe schulden. Er worden dus nieuwe schulden gevonden die 2,5 keer zo groot zijn als het totale BBP. Toelichtingen zijn summier. Zoals: “Het financieel vermogen van de financiële sector is met 77 miljard opwaarts bijgesteld. Nieuwe gegevens van DNB spelen hier een doorslaggevende rol. Nieuwe informatie over de Bijzondere Financiële Instellingen (BFI’s) leidt tot een verhoging van de activa en passiva met meer van 900 miljard.”

Financiële sector rijker dan gedacht

Het eindigt met: “Het netto financieel vermogen van het buitenland is met 372 miljard opwaarts bijgesteld van -392 miljard naar -20 miljard. Dat betekent dat Nederland minder bezittingen in het buitenland heeft dan tot dusverre werd geraamd. De bijstelling is bijna volledig toe te schrijven aan de aansluiting bij de DRA-statistieken van DNB.”

Vrij vertaald: wij zijn veel armer dan gedacht en bezitten netto slechts €20 miljard in het buitenland, terwijl we eerst dachten €392 miljard te bezitten. Wat is hier aan de hand: waren of zijn de DNB statistieken slecht? En hoe komt het dat een land dat tientallen jaren overschotten met het buitenland boekt, nu bijna niets in het buitenland bezit?

Dit is echt een enorme economische puzzel, want hier verdwijnt een bedrag van de orde van de grootte van de hele Nederlandse staatsschuld in het niets.

Lees verder via Jalta.nl

 

Foto via Ben Heine

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1355842241 3047b320f9 idiot1

BAM!! Omdat het mag en kan: Basispremie VGZ 14 euro per maand duurder, VGZ verdiende het meeste aan/per zorgverzekerde

b3dc48a840cb03f6da9d8a75 640 keuze1

Zorgpolis: alleen wie geld heeft, kan kiezen. De kloof tussen keuze en geen keuze steeds groter