in ,

58 gemeenten beschuldigen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken van onbehoorlijk bestuur

7581758386 b79ab13ce5 plasterk1

58 gemeenten beschuldigen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken van onbehoorlijk bestuur. De voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds leidt tot onacceptabele nadelen voor met name kazernegemeenten.

De definities onder het nieuwe BAG-stelsel komen niet overeen met de definities onder het oude CBS-stelsel. De oude woningregistratie bevatte vier categorieën woonruimten, die meetelden bij de bepaling van het totaal aantal woonruimten per gemeente: woningen, wooneenheden als studenten- en verpleegstersflats, recreatiewoningen en bijzondere woongebouwen als verpleegtehuizen, kazernes, gevangenissen en asielzoekerscentra. In het voorstel van Plasterk wordt de berekening van de algemene uitkering slechts nog gebaseerd op het aantal verblijfsobjecten met een woonfunctie (‘woningen’) en het aantal verblijfsobjecten met een logiesfunctie (‘recreatiewoningen’). Dat in de nieuwe situatie de categorieën ‘wooneenheden’ en ‘capaciteit bijzondere woongebouwen’ niet meer worden meegerekend, leidt volgens de groep Ermelo landelijk bezien tot een verlies van 6 procent van het totale aantal woonruimten.

Onaanvaardbare uitkomst

Uit een analyse blijkt zelfs dat het nadelige herverdeeleffect juist wordt versterkt bij 85 procent van de gemeenten waarvoor werd gestreefd het herverdeelnadeel te verkleinen. ‘Het gevolg is dat met name onze groep gemeenten wordt geconfronteerd met onacceptabele herverdeelnadelen oplopend tot 59 euro per inwoner’, schrijft Baars de Tweede Kamer. ‘Deze uitkomst is voor ons niet aanvaardbaar.

via Binnenlands Bestuur.

Foto via Partij van de Arbeid (PvdA) cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
10088082084 149e384f3b schaliegas1

Omstreden Oud-Shell directeur Van der Meijden gaat scepter zwaaien over Nederlandse bodemschatten

10581476243 c52ff33afe zorgverzekeraar1

60% van ziekenhuizen klagen over zorgcontractering 2014 met zorgverzekeraars, zorgverzekeraars denken in en aan Euro’s. Patiëntenbelang ondergeschikt.