in , ,

Afhankelijk van buitenlands aardgas

De meeste landen ter wereld zijn afhankelijk van buitenlands aardgas. En sinds dit jaar hoort daar ook bij.
Over de eerste vijf maanden van 2018 verbruikte de Nederlandse bevolking 20,6 miljard m³ aardgas. In diezelfde periode werd er 18,8 miljard m³ uit de Nederlandse bodem gewonnen. De Nederlandse gasproductie is te klein geworden om in de eigen behoefte te voorzien.

In onderstaande grafiek geven de rode balkjes de Nederlandse aardgasproductie weer en de groene balkjes staan voor het binnenlandse gasverbruik.
Als het groene balkje groter is dan het bijbehorende rode balkje, dan is er aardgas geïmporteerd om in de behoefte te voorzien.

In de laatste anderhalf jaar komt het binnenlands verbruik vaak uit boven de Nederlandse gasproductie in dezelfde maand.

De grafiek hieronder laat de gaswinning en het gasverbruik per jaar zien.
In 2017 werd er 43,9 miljard m³ gas gewonnen en 46,4 miljard m³ verbruikt.

2017 was het eerste jaar in de dat Nederland meer gas verbruikte dan er werd geproduceerd. Grappig genoeg hoor je wel in de media als een jaar het warmst of het natst is sinds de metingen begonnen, maar het wordt niet gemeld als het Nederlands gasverbruik groter wordt dan we zelf kunnen produceren.

Hoe nu verder?
Om het tekort aan aardgas aan te vullen importeert Nederland aardgas uit Noorwegen en uit Rusland.
De Nederlandse import van aardgas is de afgelopen jaren sterk gestegen (zie de grafiek hieronder) tot ruim 47 miljard m³ in 2017.

In 2017 exporteerde Nederland overigens nog 48 miljard m³: zodat import en export nagenoeg gelijk waren.

Eén oplossing voor het oplopend tekort is steeds meer aardgas importeren.
Als in 2030 de aardgaswinning in Nederland volledig afgebouwd zal zijn, dan zal het volledige binnenlandse verbruik, tussen de 40 en 48 miljard m³, geïmporteerd moeten worden. De capaciteit van de import-gasleidingen ut Noorwegen en Rusland is echter beperkt. Het is onzeker of Nederland in 2030 ook nog eens extra gas kan importeren om door te exporteren naar Belgïe, en het Verenigd koninkrijk.

Een andere oplossing voor het nijpend tekort aan aardgas is het binnenlands verbruik te verminderen.
Daar wordt hard aan gewerkt. De overheid dringt er bij bedrijven op aan om af te kicken van het aardgas.

En de Nederlandse overheid heeft zich ten doel gesteld om in de komende 12 jaar meer dan 2 miljoen huizen, een kwart van het totaal in Nederland van het gasnet af te koppelen.Die huizen krijgen extra isolatie en warmtepompen. Persoonlijk ik dat de overheid wel wat hoger kan mikken op bijv. 80% van alle Nederlandse huizen gasloos maken en daarnaast ook alle overheidsgebouwen (van scholen en stadskantoren tot ministeries en de Tweede Kamer) af te koppelen van het gasnet.

Gaan we in het komend decennium afkicken van het aardgas? Of worden we een goede afnemer van het aardgas van Statoil en van Gazprom.

Lees ook eens verder bij de bron: Cassandraclub


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna Lyse
2 jaren geleden

Natuurlijk moeten we van het aardgas af, maar om dan over te schakelen naar zonnepanelen en warmtepompen is volstrekt onvoldoende en is economisch een ramp waardoor de burgers weer eens worden uitgeknepen ten behoeve van banken en multinationals.
Wat dan wel? De beste oplossing is nucleair … maar dan wel de veilige versie.
Want het is larie dat er niet een veilig ontwerp nucleaire reactor bestaat. Te denken valt daarbij aan Thorium LFTR (zoek op internet youtube bij Kirk Sorenson en je vindt een heleboel uitgebreide informatie die duidelijk maken waarom dit ontwerp zo interessant is).
Met deze reactor is al in de jaren 60 uitgebreid getest en momenteel wordt in China aan deze reactor gewerkt door een groep van 700 ingenieurs en wetenschappers om deze reactor geschikt te maken voor grootschalig gebruik. Dat de USA zelf niet hard werkt aan de ontwikkeling geeft aan dat dat land volledig de weg kwijt is ….
Een kilogram Thorium heeft een equivalente energie inhoud van 10 miljoen kilo olie en een energieprijs van een paar cent …. En dat was precies de reden waarom de elite deze optie weggestopt hebben in de onderste lade. Zij waren uit op hun eigen egoïstische winst en niet op een gezonde aarde met gelukkige mensen ….

Als NL nog een beetje mee wil tellen op technisch en wetenschappelijk gebied (wat ik van deze regering eerlijk gezegd niet verwacht gezien de opleiding en ervaring van kamerleden) dan moeten we snel op die rijdende bus springen ….
Er is al zo ongelooflijk veel industriële techniek naar China verhuisd om nooit meer terug te keren.
De ingenieurs hebben de overheid eindeloos gewaarschuwd …. en de overheid heeft niet geluisterd en liet de industrie vertrekken die slechts uit was op korte termijn winst door goedkoop te laten produceren in China en duur te verkopen in NL. Ik noem dat parasitisme …. dezelfde tak van sport als bedreven door de banken ….. Wat een wereld ….

Britse autoriteiten wisten sinds 2002 van de “rape gangs” en bleven een tiental jaren lang passief

Het beste nepnieuws sinds 1993