in , , , , ,

Afwijkingen tot 600%: Nederlandse “slimme stroommeters” blijken onbetrouwbaar

14492470887 780928a906 smartmeter e1468662302898

De afgelopen jaren zijn in 850 duizend slimme stroommeters geplaatst die het elektriciteitsverbruik mogelijk niet goed registreren.

In uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot meetfouten tot 600 procent, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Twente en de Hogeschool van .

Netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor de meters, erkent dat er sprake is van een probleem, maar zegt niet meer te kunnen achterhalen waar ze zijn geplaatst.

De meetfout wordt veroorzaakt door moderne apparaten waarin de wisselstroom van het net wordt omgezet in gelijkstroom. Het gaat om bijvoorbeeld ledlampen, voedingen voor laptops en zonnepanelen.

Moderne apparaten met zogenoemde omvormers veroorzaken storingen met een frequentie die vele malen hoger is dan de standaardfrequentie, waardoor er piekjes en kleine dalen in de sinuscurve ontstaan. Deze piekjes worden niet goed door sommige meters geregistreerd, waardoor een overschatting of onderschatting van het verbruik ontstaat.

Consumenten met zonnepanelen of een elektrische auto lopen risico op afwijkingen.

Liander zegt nog geen idee te hebben hoe het probleem opgelost kan worden en raadt consumenten met een afwijkend verbruik zich eerst te melden bij de energieleverancier.

De woordvoerder erkent dat de beheerder verantwoordelijk is voor het leveren van betrouwbare meters, maar zegt weinig te kunnen doen omdat niet bekend is waar ze staan. ‘We weten nog niet hoe het op te lossen.'

Het gaat volgens de netbeheerder om meters die zijn geplaatst tussen 2012 en 2014.

Alles bij de bron; Volkskrant

Lees de rest verder bij de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gore

Wetenschappers: Dit is de echte oorzaak van klimaatverandering (en het heeft niets te maken met mensen)

2598527424 300de5db44 schandpaal

En zo laat je bezwaar maken uit je hoofd: Gegevens bezwaarmakers statushouders op straat