in , , , ,

Zonnepanelen, een tikkende tijdbom die hoe dan ook af zal gaan

kareni / Pixabay

De door de regeringscoalitie doorgedrukte energietransitie vereist forse groei van het aantal zonnepanelen. Het beleid is dat ze op daken en in stedelijk gebied komen. Het zal ertoe leiden dat het Nederlandse landschap de komende jaren zwart en blauw ziet van de zonnepanelen. Precies zoals de regering het zich wenst.

Maar afgezien van de zichtbare milieuvervuiling (houden we nog groene weiden over) kun je ook je vraagtekens zetten bij het beleid massaal zonnepanelen in te zetten in de strijd voor een beter milieu.

Waar we vooral tegenaan hikken en steeds meer bezorgd over zijn is: wat gebeurt er met al die zonnepanelen aan het einde van hun leven? Daarbij denken we aan de volgende overwegingen:

  • Het probleem van de verwijdering van oude zonnepanelen zal over twee of drie decennia met volle kracht exploderen en de omgeving vernielen omdat het een enorme hoeveelheid afval is die niet gemakkelijk te recycleren is.
  • Zonnepanelen creëren 300 keer meer giftig afval per eenheid energie dan kerncentrales. Als zonne- en nucleaire energie de komende 25 jaar dezelfde hoeveelheid elektriciteit produceren als nucleair geproduceerd in 2016, en de afvalstoffen op voetbalvelden worden gestapeld, dan bereikt het kernafval de hoogte van de scheve toren van Pisa (53 meter), zonnepanelen-afval bereikt daarentegen een hoogte van twee Mt. Everests (16 km).
  • In tegenstelling tot eerdere aannames, kunnen verontreinigende stoffen zoals lood of carcinogeen cadmium door regenwater vrijwel volledig wegspoelen uit de fragmenten van zonnemodules gedurende een periode van enkele maanden.
  • In landen als China, India en Ghana, verbranden mensen die in de buurt van stortplaatsen voor e-afval leven vaak het afval om de kostbare koperdraden te redden voor wederverkoop. Omdat dit proces het verbranden van plastic vereist, bevat de resulterende rook giftige dampen die kankerverwekkend en teratogeen zijn (geboorteafwijkingen veroorzaken) bij inademing.

Fotovoltaïsche zonnepanelen, waarvan de levensduur 20 tot 30 jaar is, verliezen hun productiviteit na verloop van tijd. Het International Renewable Energy Agency schat dat er aan het einde van 2016 ongeveer 250.000 ton zonnepaneelafval in de wereld was en dat dit cijfer zeker gaat stijgen. Zonnepanelen bevatten lood, cadmium en andere giftige chemicaliën die niet kunnen worden verwijderd zonder het volledige paneel uiteen te breken.

In november 2016 heeft het Japanse ministerie van Milieu een waarschuwing afgegeven dat de hoeveelheid zonnepaneelafval die Japan jaarlijks produceert, waarschijnlijk zal toenemen van 10.000 tot 800.000 ton in 2040, en het land heeft geen plan om het veilig te verwijderen. Uit een recent rapport blijkt dat het 19 jaar zal kunnen duren voordat Toshiba Environmental Solutions alle zonnepanelen die in 2020 worden geproduceerd, heeft gerecycled. Tegen 2034 zal de jaarlijkse afvalproductie 70 tot 80 keer groter zijn dan die van 2020.

China heeft meer zonne-energiecentrales dan enig ander land, met ongeveer twee keer zoveel zonnepanelen als de en het land heeft óók geen plan wat te doen met verwijderde, oude panelen. Volgens berekeningen zal er in China in het jaar 2050 20 miljoen ton zonnepaneelafval zijn, of 2.000 keer het gewicht van de Eiffeltoren.

Californië, een andere wereldleider bij het gebruik van zonnepanelen, heeft evenmin plannen wat te doen met oude verwijderde zonnepanelen, ondanks zijn roem op het gebied van milieubewustzijn. Alleen Europa vereist dat zonnepaneelfabrikanten zonneafval verzamelen en verwijderen aan het einde van hun nuttige leven.

Een ander probleem: volgens betrouwbare gegevens verhoogt de productie van zonnepanelen aanzienlijk de uitstoot van stikstoftrifluoride (NF3), dat 17.200 maal krachtiger is dan koolstofdioxide (CO2) als een broeikasgas in een tijdsbestek van 100 jaar. NF3-emissies stegen de afgelopen 25 jaar met 1.057%. Ter vergelijking: de koolstofdioxide-emissies in de VS zijn in diezelfde periode slechts met ongeveer 5% toegenomen.

In veel landen vindt de afvoer van zonnepanelen plaats op reguliere stortplaatsen. Dat is sterk af te raden omdat de modules kunnen breken en giftige materialen in de grond kunnen sijpelen, waardoor problemen met het drinkwater ontstaan. Zonnepanelen kunnen worden gerecycled, maar de kosten van recycling zijn over het algemeen meer dan de economische waarde van het herwonnen materiaal.
Daar hebben de rijke landen wat op gevonden: gebruikte panelen worden doorverkocht aan ontwikkelingslanden die ze wel goedkoop willen kopen, ondanks hun sterk verminderde vermogen om energie te produceren. Het afvalprobleem moet dan dáár maar worden opgelost.

De staat Washington is de enige Amerikaanse staat die van de fabrikant eist dat die een recycleplan moet maken, maar daarbij wordt geen rekening gehouden met de kosten van recycling. Het toevoegen van een opruimvergoeding aan de kosten van zonnepanelen zou ertoe bijdragen dat het probleem met de verwijdering wordt aangepakt in het geval de fabrikant failliet gaat.
Maar wat blijkt: sinds 2016 zijn Sungevity, Beamreach, Verengo Solar, SunEdison, Yingli Green Energy, Solar World en Suniva failliet gegaan en het resultaat van dergelijke faillissementen is dat de kosten voor het beheren of recyclen van zonnepanelen-afval door de belastingbetalers moeten worden opgehoest.

Het in Colorado gevestigde Abound Solar heeft honderden miljoenen dollars aan federale leninggaranties gekregen vóórdat het failliet ging en het bedrijf niet alleen de portemonnee van de belastingbetaler omkeerde, maar ook een giftige lading achterliet van kankerverwekkende stoffen, gebroken glas en vervuild water. Een zakelijk rapport van Noord-Colorado schat dat het tot $ 3,7 miljoen kost om het betreffende bedrijjfsgebouw schoon te maken en te repareren, zodat het opnieuw kan worden verhuurd.

Of neem het volgende geval: een meerjarige inspanning van federale, staats- en lokale instanties om een zonnepanelenfabrikant uit Oregon (SoloPower) te steunen, is geëindigd met een gesloten fabriek, miljoenen dollars van belastingbetalers verspild en een zwaar vervuilde productiesite. Hoewel het county wettelijk het recht had om de apparatuur van de fabriek te confisceren wegens achterstallige belastingen, is het onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren omdat de fabriek zwaar is vervuild met cadmium en zoutzuur. Het opruimen van deze locatie kost naar schatting meer dan $ 500.000.

En bij dit alles hebben we het nog niet eens gehad over natuurlijke gebeurtenissen zoals stormen, tornado’s, orkanen, aardbevingen, enz. Die kunnen de panelen zwaar beschadigen. In 2015 brak bijvoorbeeld een tornado 200.000 zonnepanelen bij het Californische zonne-energiebedrijf Desert Sunlight. Meer recentelijk werd de op een na grootste zonneboerderij in Puerto Rico, die 40% van de elektriciteit van het eiland genereerde, zwaar beschadigd tijdens een orkaan. Met 100.000 pond cadmium in 1,8 miljoen zonnepanelen, berekend voor een voorgestelde 6.340 hectare grote zonne-boerderij in Virginia, is elke breuk zorgwekkend. Verder heeft regenwater zelfs cadmium uit een intact zonnepaneel weg kunnen spoelen

Terwijl nucleaire units gemakkelijk 50 of 60 jaar kunnen werken, hebben zonnepanelen een relatief korte operationele levensduur (20 tot 30 jaar), dus de verwijdering ervan zal de komende decennia een groot probleem worden. Hoewel kernafval zich in zware vaten bevindt en regelmatig wordt gemonitord, is er heel weinig gedaan om met zonnepanelen-afval om te gaan. Afval van zonnepanelen buiten Europa heeft de neiging om in een grote stroom elektronisch afval terecht te komen.

Conclusie: fotovoltaïsche zonne-energie is helemaal niet zo milieubewust als velen (en vooral: politici) denken. Afgezien van het feit dat het een intermitterende energiebron is die duurder is dan traditionele technologieën, heeft het ook te kampen met ernstige afvalverwijderingsproblemen die maar weinig landen aanpakken. De gevaarlijke materialen die worden gebruikt in de constructie zijn niet eenvoudig te recyclen en kunnen het drinkwater verontreinigen.

Dit is een maatregel van een van een corpocratie: een land, ons land, dat bestuurd wordt door grote concerns. Dat is al vele malen gebleken, en ook nu weer, want de enigen die hier flink van profiteren zijn de grote fabrikanten (en in het verlengde daarvan de overheid, die flink wat extra belastinginkomsten binnen ziet komen).
Maar het grootste bezwaar vinden wij – maar dat is politici eigen – dat ook dit probleem wordt doorgeschoven naar de volgende generatie. “Not our problem”.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
W.Vleeshhouwer
2 jaren geleden

Goed om te horen dat zonnepanelen niet zo geweldig zijn, maar een andere oplossing geeft u niet.
Zouden wij misschien de warmte die diep onder onze voeten ligt, niet kunnen gebruiken?

S.Wind
Antwoord aan  W.Vleeshhouwer
2 jaren geleden

Het antwoord is kernenergie.

Antwoord aan  S.Wind
2 jaren geleden

Kernenergie?!? Dat is al jaten een probleem hoe dat veilig op te ruimen.

JohnC
Antwoord aan  Margot
1 maand geleden

Er zijn wel degelijk veilige manieren om kernenergie veilig te gebruiken.
Denkt U nu echt dat wetenschappers en ingenieurs geen veilige manier hebben kunnen bedenken sinds 1956 om reactoren te bouwen die op een veilige manier energie vrij maken. Lees een op youtube over Thorium LFTR …. Door Alvin Weinberg uitgevonden en zelfs getest in 1960. Wij hadden al 60 jaar deze reactoren kunnen hebben …. Moest natuurlijk zo snel mogelijk worden gestopt.
Het probleem was en is dat de elite dat niet wilde …. en ontwikkelingen tegen hield.
Energie moest vooral duur en onveilig zijn …

Fukushima was overigens niet een natuurramp maar sabotage … Net zoals 9/11.

a
2 jaren geleden

Bijna alle zonnepanelen tegenwoordig zijn gemaakt van silicium, zonder cadmium en dergelijke. De rest van het artikel is van gelijkaardige kwaliteit.

Giwreh
Antwoord aan  a
1 jaar geleden

Uw artikel, dan ? Zeer benieuwd…

Giwreh
Antwoord aan  a
1 jaar geleden

Voor wie denkt dat er géén cadmium inzit, omdat cadmium op de verboden lijst staat ? Fout. De verboden lijst bevat expliciete industriële uitzonderingen. https://www.mo.be/artikel/europa-laat-giftige-stoffen-zonnepanelen-toe

Arie van den Berg
2 jaren geleden

Blijft een fors andere levenswijze over, meer gebruik van onze eigen lichaamskracht, meer gebruik van de zon door glas. Ontwikkelen van meer handmatig aangedreven machines. Betekent eenvoudiger reizen, lagere huistemperatuur, daar meer gebruik van de wind, denk aan zeilen.
Zag een studie aan de WUR wat dit voor landbouw betekent.Meer werkgelegenheid, hogere productie door minder schade van zware machines. Wel elke hectare zien te benutten voor een vorm van landbouw( met meer natuur en biodiversiteit ) Consument hoger deel van inkomen voor voedsel, is dan ook ruimte voor. Ouderwets?, misschien met nieuwe technieken zonder kostbare grondstoffen haalbaar, alleen gaan we nu precies de andere kant op.

Erik Don.
2 jaren geleden

Deze discussie keert iedere keer terug. Denk aan de kerncentrales. Men ging massaal naar Dodewaard om te demonstreren, hiervoor werden extra treinen ingezet. Hadden we toen maar beter geweten, dan hadden we er kerncentrales bijgebouwd. Nu zitten we met teveel opwarming dat niet meer terug te draaien is. De weg naar de hel…

MM
2 jaren geleden

verandering klimaat gebeurd al miljarden jaren, De huiidige is een verdienmodel
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=CCszOlkDns4

AJ
2 jaren geleden

Wat een aandacht voor dit achterhaalde artikel. Fakenews is egotrippen en verspillen van andermans tijd.

Edv
2 jaren geleden

Fake news. Zit geen cadmium in. Vergelijking met kern afval is volkomen scheef. Doe u huiswerk opnieuw zou ik zeggen.

Lin
2 jaren geleden

Cadmium zit alleen in zonnepanelen uit China. Nou, koop deze dan gewoon niet. Nu wordt silicium gebruikt.

Koen Robersscheuten
2 jaren geleden

Ik deed net de berekening op Breitbart. Zo’n zonnepaneel bestaat hoofdzakelijk uit glas en een aluminium kader. De eigenlijke zonnecel is een dun zeer dun laagje silicium, gedopeerd met wat bijzondere metalen, in zeer lage hoeveelheid. Dit laagje is naar ik schat een 15 tal gram. Het glas van mijn behoefte aan energie van de zonnecellen weegt 1,5 ton op 20 jaar. Het glas dat mijn huishouden nu verbruikt is 5 ton op 20 jaar. Dit glas kan perfect gerycleerd worden, zoals het nu reeds gebeurd. Niet dramatisch dus. Een kilogram Uranium brengt 24 miljoen KWh op. Maar dat geeft minstens 10 keer meer kernafval. 1/3 van de energie gaat verloren bij thermische omzetting naar electriciteit.
De verhouding 15 gram silicium (=zand) dat 4500 KWh opbrengt over zijn levensduur van 20 jaar en uranium bedraagt dan 2,75. En dat silicium kan perfect gerecycleerd worden, met speciale metalen incluis. Ik ben geen eko-freak, maar ik wil noch olie noch eko terrorisme steunen. Mijn zonnecel systeem met batterij opslag genereert aan 5,5 cent per KWh. De netprijs is nu 35 cent, in België. Laat ze maar windmolens bouwen en geld malen. Ik betaal lekker niet mee. Al mijn berekeningen zijn zonder subsidies.

Het wegennet kost 150 keer meer dan wat er in geinvesteerd wordt. Verwacht vaan de roverheid dat ze dat ook kan met energie opwekking.

JohnC
Antwoord aan  Koen Robersscheuten
1 maand geleden

Een zonnepaneel doet maximaal 160 W/m2, maar ga uit van 40 % daar van. De totale centrale capaciteit is 22000 MW. Dan kun je zo uitrekenen hoeveel m2 oppervlak zonnepaneel je nodig hebt …. namelijk zo’n 5.5E8 m2 ofwel 550 miljoen vierkante meter of 30 m2 per bewoner.
Dat lijkt mij geen goed plan.

Een windmolen doet gemiddeld 1 MW …. Om met windmolens energie op te wekken heb je dus 22000 windmolens alleen voor NL nodig.
En dit gaat ook niet werken.

De NL regering doet alles om NL naar een faillliet te helpen met dit bewust wanbeleid.

De energie inhoud van een kilo Thorium of Uranium is 10 miljoen kg olie ….

Het zijn eenvoudige en snelle sommetjes, maar ze maken een ding duidelijk: we moeten naar kernenergie en dan Thorium LFTR of naar Tesla Free energy systemen.

Koen Robersscheuten
2 jaren geleden

En dan wil ik daar nog bijvoegen : in vergelijking met fossiele brandstoffen kolen en olie aan 8 en 12 KWh per kilogram brengt een silicium zonnecel 29 000 keer meer energie op. 4500KWh per 15 gram.

Dylan
2 jaren geleden

Wat een slecht artikel. Ik zou even iets meer research doen om eerlijk te zijn. Een zonnepaneel is voor meer dan 95% recyclebaar. Goed artikel voor de onwetende burger voor het verspreiden van fake news.

2 jaren geleden

Zonnepanelen zijn inderdaad gewoon recyclebaar, althans bijna.

Barry Groeneveld
2 jaren geleden

Dank je voor deze goed onderbouwde reactie Koen!

Henk Hoogland
2 jaren geleden

Fijn dat je linkt naar bronnen. Maar de meeste bronnen ondersteunen niet de beweringen die je zelf doet. Het artikel over Japan: gaat juist over innovatieve manieren van recycling. Het artikel over gevaarlijke materialen: zegt juist dat er heel weinig gevaarlijke materialen in zonnepanelen zitten. Bij je bewering over het uitspoelen van zware metalen heb je geen bron. Het lijkt er op dat je je eigen gevoel over zonnepanelen kost-wat-kost wil bevestigen door bronnen selectief te lezen. En ondertussen verspreid je fake news. Hou je bij de feiten uit de bronnen die je zelf aanwijst.

2 jaren geleden

Zonnepanelen met Cadmium zul je in Nederland niet tegenkomen. Is verboden vanwege de cadmiumwet. Zonnepanelen zijn prima te recyclen en er zijn al verschillende grote partijen die zich daar mee bezighouden. Dus je hele verhaal is enkel een olifant die door de porselein kast walst.

Adrie
1 jaar geleden

Heeft u allen zonnepanelen liggen omdat u er zo hard tegenin gaat.
Er zitten wel degelijk schadelijke stoffen in de zonnepanelen verwerkt.

Opdat we niet vergeten: Klimaatpaus Ed Nijpels wilde pedofilie legaliseren

China neemt stukje bij beetje de wereld over: Nu de haven van Mombasa(Kenia) over door een onbetaalde enorme lening