in

Alles naar de elite: Kankermedicijn dreigt onbetaalbaar te worden

715f959592702b2cc046b5d0 640 medicijnen1

Dit jaar zal de Europese geneesmiddelautoriteit EMA naar verwachting twee nieuwe medicijnen goedkeuren voor immunotherapie. De middelen kunnen bij patiënten met een melanoom of longkanker de afweercellen zo versterken dat ze de tumor aanvallen. De behandeling dreigt echter onbetaalbaar te worden.

De registratie van de medicijnen levert kopzorgen op, zegt hoogleraar John Haanen, hoofd van de afdeling medische oncologie in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). De middelen zijn bijzonder duur en het aantal patiënten dat ervoor in aanmerking komt is groot.

De ontwikkeling van immunotherapie gaat ‘indrukwekkend snel', zegt Haanen, maar hij voorziet grote gevolgen voor de ziekenhuizen. Hij schat in dat jaarlijks alleen al drieduizend patiënten met longkanker met een nieuw medicijn kunnen worden behandeld. Dat middel kost naar schatting 1 ton per per jaar en het is permanent nodig om het immuunsysteem scherp te houden. ‘De nieuwe middelen worden vergoed uit een speciale pot maar hoeveel beschikbaar is, hangt af van de afspraken die ziekenhuizen met verzekeraars maken. Het is moeilijk te voorspellen wat er volgend jaar gaat gebeuren. Mogelijk zijn er ziekenhuizen die het niet voor iedereen kunnen betalen.'

Lees verder via de Volkskrant.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15618179336 6316beaf79 Fietsenstalling1

Techblunder: Fietsenstalling NS-station tijdelijk gratis

8442476626 f74894c161 hackers1

Sony-hack niet uit Noord-Korea, toch zijn ze schuldig volgens de amerikanen