in

BangmaakOnderzoek: niet één, maar twee coronavirussen actief

Opnieuw hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat er twéé coronavirussen zijn: de oorspronkelijke variant, en een meer besmettelijke turboversie.

Het lijkt erop dat deze mutant, die in februari voor het eerst werd waargenomen in Italië, op allerlei plekken het origineel verdringt.

De mutant heeft een minieme wijziging aan zijn uitsteeksels: een aminozuur glycine (G), waar het virus aanvankelijk het aminozuur asparagine (D) had zitten.

De mutatie strijkt een moleculaire hobbel aan de viruspootjes glad, waardoor het gemakkelijker mensen zou infecteren.

Uit experimenten met menselijke cellen blijkt nu inderdaad dat het de mutant, ‘D614G’, drie tot zes keer gemakkelijker cellen besmet, schrijft een Amerikaans-Brits onderzoeksteam nu in vakblad Cell.

In Leiden is ook hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder terughoudend: muteren ‘is nu eenmaal wat deze virussen doen’, reageert hij. ‘Wat het voordeel nou precies zou zijn, haal ik nog niet uit de beschrijving. Het blijft gissen of deze mutatie met de virusoverdracht te maken heeft, of met iets anders’, reageert hij.

Dat er twee coronavirussen zijn, zong enkele maanden geleden ook al rond, toen Korber de eerste versie van haar onderzoek online zette. Inmiddels heeft de groep het onderzoek …..

Lees verder bij de bron: De Volkskrant

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vooraanstaand klimaatactivist maakt excuses voor klimaathysterie

Nederland moet één groot zon- en windpark worden