Energienota schiet omhoog door milieutaks
De belasting op de energienota schiet deze kabinetsperiode omhoog. Een gemiddeld huishouden gaat volgens het kabinet tot 2021 35 procent meer taks over de energienota betalen.
De gemiddelde belasting over de energierekening stijgt van 394 euro in 2017 tot 532 euro in 2021, rekent staatssecretaris Menno Snel (d66) van Financiën de tweede kamer voor.
Om welke belastingen gaat het?
- De energiebelasting op gas en elektriciteit, die naar de algemene middelen vloeit.
- De Opslag Duurzame Energie (ODE), die de komende jaren sterk stijgt en gebruikt wordt om onder meer windenergie te subsidiëren.
- Het hoge BTW-tarief van 21 procent, die in rekening wordt gebracht over de hiervoor geheven belastingen.
Snel gaat in de berekeningen verder uit van een gemiddeld huishouden in een gemiddeld huis. Elsevier Weekblad Belasting berekende (op basis van inschattingen van het energieverbruik) dat een echtpaar in een vrijstaand huis in 2021 ruim 360 euro per jaar duurder uit is. De twee bewoners van een hoekhuis gaan ruim 285 euro per jaar meer betalen aan belastingen.
Vrijstelling omlaag
Bijkomende reden waarom de nota de komende jaren stijgt, is de verlaging van de vrijstelling in de energiebelasting. Dat is het bedrag dat consumenten van de in rekening gebrachte belasting mogen aftrekken. Dat voordeel bedraagt nu nog 373 euro, inclusief btw. In 2019 gaat het omlaag naar 311 euro.
BTW verbruik
De berekeningen van Snel geven trouwens niet de totale belasting over de energienota weer. In de berekeningen is alleen de energiebelasting, ODE en de over beide belastingen verschuldigde BTW meegenomen.
Over stroom en gas zelf moet ook 21 procent BTW betaald worden. Het gaat bij een gemiddeld huishouden in 2017 om nog eens 90 tot 95 euro.