in , ,

Bedankt Rutte III we gaan 35 procent meer betalen voor onze energie

2743728 3

Energienota schiet omhoog door milieutaks

De belasting op de energienota schiet deze kabinetsperiode omhoog. Een gemiddeld huishouden gaat volgens het kabinet tot 2021 35 procent meer taks over de energienota betalen.

De gemiddelde belasting over de energierekening stijgt van 394 euro in 2017 tot 532 euro in 2021, rekent staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën de Tweede Kamer voor.

energie
Kosten energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en de daarover in rekening gebrachte BTW voor een gemiddeld huishouden

Om welke belastingen gaat het?

  • De energiebelasting op gas en elektriciteit, die naar de algemene middelen vloeit.
  • De Opslag Duurzame Energie (ODE), die de komende jaren sterk stijgt en gebruikt wordt om onder meer windenergie te subsidiëren.
  • Het hoge BTW-tarief van 21 procent, die in rekening wordt gebracht over de hiervoor geheven belastingen.
energie
De stijging van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie in deze kabinetsperiode

Snel gaat in de berekeningen verder uit van een gemiddeld huishouden in een gemiddeld huis.  Elsevier Weekblad Belasting berekende (op basis van inschattingen van het energieverbruik) dat een echtpaar in een vrijstaand huis in 2021 ruim 360 euro per jaar duurder uit is. De twee bewoners van een hoekhuis gaan ruim 285 euro per jaar meer betalen aan belastingen.

Vrijstelling omlaag

Bijkomende reden waarom de nota de komende jaren stijgt, is de verlaging van de vrijstelling in de energiebelasting. Dat is het bedrag dat consumenten van de in rekening gebrachte belasting mogen aftrekken. Dat voordeel bedraagt nu nog 373 euro, inclusief btw. In 2019 gaat het omlaag naar 311 euro.

BTW verbruik

De berekeningen van Snel geven trouwens niet de totale belasting over de energienota weer. In de berekeningen is alleen de energiebelasting, ODE en de over beide belastingen verschuldigde BTW meegenomen.

Over stroom en gas zelf moet ook 21 procent BTW betaald worden. Het gaat bij een gemiddeld huishouden in 2017 om nog eens 90 tot 95 euro.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
taxjustice

Afschaffing van de dividendbelasting: Wie wint er nou?

Rutte tweede kamer

OECD studie: Meeste Europese landen, ook Nederland, geen democratie meer