Bizar: 1/3e ex-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbaantjes bij multinationals

Een derde (9 op 27) van de Europese Commissarissen die in oktober 2014 hun mandaat beëindigd zagen werken vandaag voor privé-bedrijven waar ze samen… 98 mandaten onder zich verdelen.

Dat blijkt uit een studie van de ngo Corporate Europe Observatory (CEO). Het Etische Comité van de Europese Unie heeft zich over 37 van deze mandaten gebogen en heeft ze alle goedgekeurd. Daaronder die van voormalig eurocommissaris voor Milieu, de Sloveen Janez Potočnik, die vandaag voor het Forum for the Future of Agriculture aan de slag is, een lobby opgericht door het agro-chemische bedrijf Syngenta.

CEO heeft ook vragen bij een reeks van die goedkeuringen, waaronder die van Viviane Reding, die vandaag voor Agfa-Gevaert, Nyrstar en de stichting Bertelsmann actief is, die van Karel De Gucht bij CVC Partners, Proximus en Merit Capital, of Neelie Kroes bij Bank of America Merrill Lynch.

De ‘koning van de jungle’ is de voormalig voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso. Zelfs indien het gros van deze mandaten onbezoldigd zijn, zitten er een paar grote lobbygroepen bij, zoals de Bilderberg Conferences of de European Business Summit.

Lees verder bij de Bron: express.be

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close