in ,

Brits tribunaal: 17 jaar massasurveillance door geheime diensten onwettig

7944915940 1a64a29bfc GCHQ e1476903517382

Goed nieuws voor de mensheid:

Een Brits tribunaal heeft zich maandag uitgelaten over de legaliteit van surveillancepraktijken van de nationale veiligheidsdiensten. De conclusie is dat het in bulk verzamelen van gegevens tussen 1998 en 2015 inbreuk maakte op het recht op privacy.

Hiermee schonden de veiligheidsdiensten artikel 8 van het EVRM (Europees verdrag Rechten van de Mens), zo stelt het tribunaal in zijn oordeel. Het zogenaamde Investigatory Powers Tribunal is het enige tribunaal dat klachten tegen de veiligheidsdiensten MI5, MI6 en GCHQ mag behandelen, schrijft The Guardian.

Het officiële toezichthoudende orgaan is zowaar kritisch over de inlichtingendiensten. Dat is bijzonder: normaliter keuren die namelijk per definitie alles goed, gezien of ongezien. Nu blijkt dat de inlichtingendiensten in het VK illegaal handelden, betekent dit dat de AIVD (die vergelijkbaar handelt – ze werken international samen met dezelfde aanpak) heel wel vermoedelijk ook de rechten van de mens schendt! Tapsterk, je bent gewaarschuwd! ????

Het tribunaal stelt dat het verzamelen van ‘bulk personal datasets’, waaronder medische gegevens, belastingsdata, en commerciële en financiële activiteiten, tot aan 2015 illegaal was. De diensten onderschepten telefoon- en internetgegevens, maar zonder de inhoud daarvan waar te nemen.

Pats. Tegengas voor de GCHQ. Dat kan nog, kennelijk. En meteen weer een leugen: GCHQ onderschepte ook de gesprekken en internetgegevens zelf. Zoveel is toch wel duidelijk gemaakt door Edward Snowden ondertussen. Gelukkig hebben de inlichtingendiensten in 2015 de wetten laten aanpassen om een en ander legaal te maken, de rechten van de mens zijn dus nu niet meer van toepassing. Hoewel… Privacy International spreekt uit dat de activiteiten vermoedelijk ook sinds de wetswijziging van 2015 nog illegaal zouden zijn.

Eindelijk vooruitgang in de bescherming van de Europese mens!

In het Verenigd Koninkrijk is op dit moment een nieuwe wet in de maakdie de geheime diensten van aanvullende bevoegdheden zou voorzien.

Uiteraard. Net als in Nederland weer. De overheid is er niet voor u of voor het bewaken van uw mensenrechten. De overheid is er uiteraard uitsluitend voor het behartigen van de belangen van het grootbedrijf en de inlichtingendiensten die de status quo van dat neoliberale systeem beschermen. Het grootbedrijf en hun handlangers staan boven alles, de mens en zijn rechten zijn slechts een irritante belemmering die weggenomen wordt worden.

Meer op Tweakers.net.

Lees verder via de Bron: Lang Leve Europa!

Photo by Images George Rex cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2015 03 14 15 01 45.juncker en dijsselbloem

Juicht u mee? 300 miljoen euro minder uit Nederland naar Brussel

CO2 emissions 21015 Knipsel

Ondanks biljoenen aan klimaatbeleid bereikte CO2-uitstoot in 2015 record