in ,

CETA: Gesprekken over investeringshof ICS van start

17004152778 44babf8b86 CETA EU

De eerste gesprekken over het omstreden investeringshof ICS, dat conflicten tussen grote bedrijven en overheden moet beslechten, gaan dinsdag van start in Genève.

Het vrijhandelsverdrag tussen de en Canada voorziet in de oprichting van zo'n onafhankelijk rechtscollege.

Canada en de zijn de gastheer van de ,,verkennende” gesprekken in Zwitserland, waarbij regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld aanschuiven.

Het doel is dat er een permanent hof wordt opgericht, waar alle landen zich in de toekomst bij kunnen aansluiten.

Arbitrage over investeringsgeschillen wordt nu ad hoc gedaan door advocaten via het zogeheten ISDS-systeem. Dat is wereldwijd opgenomen in 3200 handelsverdragen. Volgens de EU is ICS, waar rechters komen te werken, veel transparanter.

Tegenstanders van ICS vrezen dat overheden fors moeten betalen als klachten van multinationals gegrond worden verklaard. De zogenoemde -Alarmcoalitie, genoemd naar het nog te sluiten vrijhandelsverdrag tussen de en de EU, vindt de gesprekken ,,voorbarig”.

,,België heeft besloten ICS nog te laten toetsen bij het Europees Hof van . Het Duits en de Europese Vereniging van Rechters betwijfelen of dit systeem wel past binnen het Europees Recht. Laten we die toets dus eerst eens grondig doen”, aldus de organisatie waarin onder meer milieuorganisaties, voedselveiligheidsclubs en vakbonden samenwerken.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
uw hulp is nodig dossier dascha

Uw hulp is nodig! Dossier Dascha Graafsma stinkt!

2843646367 96588f3767 sheeple1

Welkom in gevangenis Nederland: Politie gaat automatische gezichtsherkenning invoeren