in ,

Na Charlottesville: Extreemrechts verliest de slag om de straten en pleinen 

schermafdruk van 2017 08 21 17 31 21 2

‘Whose streets? Our streets!’, scandeerden tienduizenden mensen in Boston terwijl ze een klein groepje extreemrechtse betogers omsingelden in een park. Eén week na de dodelijke nazimars in Charlottesville is dat alvast duidelijk. De slag om de straten van de VS werd glansrijk gewonnen door links.pixel 2

schermafdruk-van-2017-08-21-17-31-21.png

durham.jpg
Inwoners van Durham geven zich aan bij de politie als dader van vandalisme op racistisch standbeeld

schermafdruk-van-2017-08-21-17-37-22.png
De tegenbetogers en de kiosk waar de extreemrechtse betogers zich verschuilden

Nee, de Ku Klux Klan, daar wilden de rechtse betogers in Boston niet mee vergeleken worden. Maar ze vonden het toch nodig om een week na de nazimars in Charlottesville – waar een jonge tegenbetoogster werd vermoord door een extreemrechtse activist – op straat te komen om ‘de vrije meningsuiting’ voor rechts en extreemrechts te verdedigen.

Ze waren nauwelijks met enkele tientallen en verscholen zich in de schaduw van een kiosk in een park. Rond hen stonden tienduizenden tegenbetogers (de politie hield het op 40.000), de grootste antiracistische samenkomst ooit in deze stad aan de oostkust.

De politie werd overrompeld door het enorme aantal betogers en activisten van Standing Rock (die eind vorig jaar actievoerden tegen de bouw van een pijplijn in Dakota) namen dan maar de omkadering van de betoging over. Ze pikten verloren gelopen Trump-aanhangers op en loodsten hen veilig door de mensenmassa. Op beelden op Twitter zie je één van hen met een Trump-vlag rond zijn schouders zo een eindeloos lange walk of shame afleggen. Op andere filmpjes zie je mensen van Black Lives Matter vlammende toespraken geven over racisme en kapitalisme.

https://twitter.com/JackSmithIV/status/898930438605033472

https://twitter.com/JackSmithIV/status/898941587509706752

Boston was indrukwekkend, maar het was lang niet de enige plaats waar mensen op straat kwamen. In Durham kwamen lange rijen mensen zich spontaan aangeven bij de politie die op zoek was naar de daders van de vernieling van een Confederate-standbeeld (een standbeeld dat symbool staat voor de kant van de burgeroorlog die streed tegen de afschaffing van de slavernij).

Betogingen waren er ook in New Orleans, Atlanta, Laguna Beach en Dallas. Die betogingen hadden allemaal gemeen dat ze veel groter waren dan de samenkomst van extreemrechts waar ze tegen gericht waren. Duidelijker dan in Silicon Valley kon het niet worden. Daar wou de alt-right betogen tegen Google na het ontslag van een medewerker die een seksistische analyse schreef. Er kwamen 500 tegenbetogers opdagen en … nul betogers.

In tegenstelling tot de jaren 30 verliest extreemrechts voorlopig duidelijk de strijd om de straten en pleinen. Nu de sociale media en het kieshokje nog …

Lees verder bij de Bron: DeWereldMorgen.be

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e830b80c2cf0093ecd0b470de7444e90fe76e6dc1bb7134690f4c6 640 online data

Nederlandse regering kan niet garanderen dat UWV-gegevens niet in VS belanden

maxresdefault 2

Wetenschapsadviseur van Trump, Apollo Moonlandings never happened!