in , ,

Club van EU parlementariërs laat 1,6 miljoen Afrika geld verdwijnen

5022394951 0a8cdd6df1 euro gate

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) grijpt in bij een organisatie van Europese (oud-)parlementariërs die helpt de democratie op te bouwen in Afrika omdat 1,6 miljoen euro is verdwenen. ,,Dit is zeer ongebruikelijk, totaal ongewenst en onaanvaardbaar”, zegt de bewindsvrouw desgevraagd.

De Association of European Parliamentarians with Africa (AWEPA) heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. Verder staan er elf kantoren in Afrika en een in Brussel. Er zijn circa 1900 (oud-)volksvertegenwoordigers lid van. Een van de drie oprichters in 1984 was de Nederlander Jan Nico Scholten.

De waarnemend directeur heeft al faillissement aangevraagd of gaat dat doen, aldus Ploumen. Op haar verzoek vindt er momenteel een forensisch accountantsonderzoek plaats. ,,Er lijkt sprake te zijn van ernstig mismanagement of fraude.” Alle mensen die werken bij de kantoren in Afrika zijn ontslagen.

AWEPA heeft voor de periode 2015-2017 een subsidie van een half miljoen van haar ministerie gekregen. In de vijf jaar daarvoor ging het om 9 miljoen. Andere donoren zijn onder meer België, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk en de Europese Commissie.

Ploumen sluit niet uit dat ze geld gaat terugvorderen of aangifte gaat doen. Dat hangt af van de resultaten van het onderzoek. De financiële man van de organisatie is spoorloos verdwenen.Er zijn geen aanwijzingen dat er in eerdere jaren is iets mis is gegaan, aldus de bewindsvrouw. ,,De afgelopen jaren behaalden de programma’s goede resultaten.”

In West-Afrika zette AWEPA zich in om vrouwenbesnijdenis te voorkomen en in zuidelijk Afrika zette de organisatie in op uitbanning van het kindhuwelijk.Nederlandse leden zijn volgens de website van de organisatie Marit Maij en Ingrid de Caluwé, oud-Kamerleden voor respectievelijk PvdA en VVD. Leden van de ‘Eminent Advisory Board’ zijn de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de Ierse Mary Robinson (voormalig Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN), Graça Machel (de weduwe van Nelson Mandela) en Jan Nico Scholten.

Lees ook eens verder bij de Bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rijkenarm

Belastingen van Rutte3 onder de loep: rijken betalen veel minder

Mark Rutte VVD e1426016862732

Asielbeleid Rutte III: Broddelwerk van de bovenste plank!