in , , , ,

Belastingen van Rutte3 onder de loep: rijken betalen veel minder

rijkenarm

Het derde kabinet Rutte wordt komende week geïnstalleerd. De deelnemers aan dit liberaal-christelijke kabinet hebben al allerlei belastingmaatregelen gelekt. Het meest verrassende is dat straks iedereen even veel (weinig) inkomstenbelasting gaat betalen. Deze week treedt het kabinet voor de rijken aan, dat is duidelijk. DLM zet de belastingen op een rijtje en weegt het asociale gehalte.

BTW/Omzetbelasting

Nu is er een 21% tarief voor luxe goederen en een 6% tarief voor de eerste levensbehoeften.
R3 wil het lage tarief met 50% verhogen naar 9%. Dit raakt dus iedereen en degenen met een dunne portemonnee het hardst want die zien al jaren af.

Maar ook heel veel diensten worden daardoor duurder:

Inkomstenbelasting

Ook moeten de lage inkomens meer belasting gaan betalen. Dat is namelijk de consequentie van de vlaktaks. Kijk maar.

belastingschijvenZoals bovenstaand overzicht toont gaan we van vier naar twee schijven.
De belasting voor de mensen met een jaarinkomen tot 19.982 STIJGT met 0,45%.
Hij DAALT voor de inkomens van 19.982 tot 68.000 met 3,8% en
de hoogste inkomens betalen over de eerste 68.000 euro 3,8% minder en daarboven 2,5% minder.
Kortom alleen de lage inkomens betalen MEER inkomstenbelasting.

De vlaktaks betekent 1 belastingtarief voor iedereen, dan betalen de rijken straks dus even veel als de armeren.

Let op wat er gebeurt met de hypotheekrente-aftrek, waar overigens alleen mensen van kunnen profiteren die van de bank een hypothecaire lening kunnen krijgen (en dit geldt zeker niet voor iedereen).

Het aanstormende kabinet heeft gelekt dat de hypotheekrente-aftrek in vier stappen van elk drie procent wordt afgebouwd naar de vlaktaks.

In gewone mensentaal betekent dit dat het tarief inkomstenbelasting in 4 jaar wordt verlaagd met drie procent per jaar en uiteindelijk voor iedereen 37% zal bedragen.

Zullen we dat even laten indalen? Ja, iedereen gaat dan hetzelfde tarief belasting betalen.

Dus de mensen die eerder meer rente-aftrek hadden door hun hogere belastingtarief, krijgen gewoon ieder jaar minder af te trekken, maar gaan tegelijkertijd ook MINDER belasting over hun inkomen betalen.

Rekenvoorbeeld
Iemand die 49% belasting betaalt over 100.000, en daar 10.000 hypotheekrente van af trekt, hoeft nog maar 49% te betalen over 90.000 inkomen. Diezelfde persoon die straks 37% belasting gaat betalen, doet dat straks ook over die 90.000. Eerst was zijn aftrek 49% van 10.000, nu is dat 37% aftrek over 10.000. Deze persoon krijgt 12% over 10.000 minder belasting terug.
Maar tegelijkertijd betaalt hij over zijn (hele) inkomen 12% minder belasting!

Het belastingfeest is echter nog niet voorbij, want vermogens worden minder belast doordat over de eerste 30.000 aan vermogen geen belasting hoeft te worden betaald. En het huurwaardeforfait gaat als extra cadeautje omlaag, dat betekent dat huizeneigenaren een minder belasting te hoeven betalen over de waarde van hun eigen huis!

Vennootschapsbelasting

Maar dat zijn nog niet alle voordelen die de rijken krijgen van de christelijk-liberale coalitie.
Het 25-procentstarief voor de vennootschapsbelasting gaat naar 21 procent. Dat betekent dat aan het eind van ieder jaar er meer winst overblijft voor de winstuitkering aan de aandeelhouders. Dit samen met tal van ‘belastingdeals’ die de belastingdienst met multinationals heeft afgesloten zal de feestvreugde voor de aandeelhouders alleen nog maar groter maken.

Wie gaat dat betalen?

Het kabinet Rutte III vertegenwoordigt 76 zetels of iets meer dan 5 miljoen Nederlanders die hun stem op de vier partijen (VVD-CDA-CU-D66) hebben uitgebracht in maart van dit jaar. Rutte gaat in deze periode echt zijn sloopwerkzaamheden van wat ooit de Nederlandse verzorgingsstaat afmaken.

Rutte zorgde al met de PvdA voor een daling van de lonen door de flexibilisering van de arbeidsmarkt met tijdelijke en stagecontracten (minder woon en bestaanszekerheid) en gratis instroom van uitkeringsgerechtigden die een tegenprestatie moeten verrichten. Ook stegen de woonlasten en kwam er minder sociale woningbouw.
In de eerste twee periodes werd 50 miljard bezuinigd en legde hij de basis om de rijken nog rijker te maken te koste van de armen die MEER belasting moeten gaan betalen.

Rob Vellekoop, 8 oktober 2017

Lees ook eens verder bij de Bron: Belastingen van Rutte3 onder de loep: rijken betalen veel minder >

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
cln 702x336

Wat in Catalonië gebeurt, gaat ook in Nederland gebeuren

5022394951 0a8cdd6df1 euro gate

Club van EU parlementariërs laat 1,6 miljoen Afrika geld verdwijnen