in , , , , ,

CO2-uitstoot EU loopt op naarmate we overstappen van diesel naar benzineauto’s

ResoneTIC / Pixabay

De nasleep van het Dieselgate-schandaal zet chauffeurs ertoe aan over te stappen van diesel- naar benzineauto’s, wat de inspanningen om de uitstoot van kooldioxide door het wegvervoer te verminderen ondermijnt.

De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s steeg in 2017 voor het eerst sinds 2010 – grotendeels als gevolg van de brandstofverandering, volgens de eindgegevens die donderdag door het Europees Milieuagentschap (EEA) zijn vrijgegeven.

Dat is slecht nieuws voor de inspanningen van de EU om de uitstoot in 2030 met minstens 40 procent te verminderen. Auto’s zijn verantwoordelijk voor ongeveer 12 procent van de totale CO2-uitstoot in de EU, volgens de Europese Commissie.

Het EEA zei dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s die in 2017 zijn verkocht met 0,4 gram CO2 per kilometer is toegenomen tot 118,5 gram, tegenover 118,1 gram in 2016. Op grond van EU-regels moeten autofabrikanten tegen 2021 een doelstelling voor de hele vloot van 95 gram halen .

Sinds 2010 zijn de emissies van nieuwe auto’s met 15,5 procent gedaald, of bijna 22 gram CO2 per kilometer; maar emissiereducties vertraagden tussen 2015 en 2016.

De lobbygroep European Automotive Manufacturers ‘Association zei dat slechts 2 procent van alle nieuwe auto’s die vorig jaar werden geregistreerd elektrisch oplaadbaar waren.

De toename van de autovervuiling in 2017 is “een duidelijke bevestiging dat autofabrikanten verdere en snellere verbeteringen in de productie en de promotie van efficiëntere auto’s moeten realiseren”, aldus het EMA.

EU-autofabrikanten – met de steun van nationale en EU-ambtenaren – hebben meer dan tien jaar geleden besloten dat de beste manier om de emissiedoelstellingen te halen, het bevorderen van diesel was, dat minder CO2 uitstoot dan benzine.

Die strategie is echter ingestort in de nasleep van de toelating van Volkswagen in 2015 dat het vals speelde tegen emissietests. Er is ook groeiende bezorgdheid over stedelijke vervuiling – dieselemissies zijn een belangrijke motor voor smog – en steden in het hele continent zijn bezig met het verbieden van oudere en meer vervuilende dieselauto’s uit hun straten.

De plotselinge impopulariteit van Diesel heeft kopers teruggestuurd naar benzine, omdat autofabrikanten nog steeds niet genoeg aantrekkelijke (en betaalbare) no- en emissiearme voertuigen produceren om het lef te verzachten.

De gegevens vertellen het verhaal.

Voor het eerst sinds 2009 heeft benzine diesel ingehaald – goed voor 53 procent van de registraties. De twee conventionele technologieën samen goed voor 97,1 procent van de nieuwe registraties.

Lees hier het volledige verhaal

Lees verder bij de bron: Watts Up With That?


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nepnieuwswet van Macron doet Twitter de Franse overheidscampagne om te gaan stemmen blokkeren

Islamgedram gaat nieuwe fase in: Namen en adressen van bezwaarmakers tegen moskee openbaar gemaakt