in

De (crisis) Zomer 2020: Gaan protesten Hongkong en onlusten VS overslaan naar Europa?

gettyimages 1067241480
PARIS, FRANCE - DECEMBER 01: Teargas surrounds protesters as they clash with riot police during a 'Yellow Vest' demonstration near the Arc de Triomphe on December 1, 2018 in Paris, France. The third 'Yellow Vest' (gilets jaunes) rally in Paris over increased fuel taxes and leadership in the government today caused over 150 arrests in the city with reports of injuries to protesters and security forces from violence that irrupted from the clashes. (Photo by Veronique de Viguerie/Getty Images)

Alles wordt anders

De wereldwijde samenleving is in beweging. Wakker geschud door een pandemie en de gevolgen van de afsluiting van alle belangrijke (westerse) economieën. Nog steeds verkeren we in een soort van roes. Nog niet goed beseffend wat ons is overkomen en machteloos overgeleverd aan de vele restricties die zijn opgelegd door de overheid.

Nu we langzaam ontwaken uit gevangenschap dringt het besef door dat alles anders is. De gedachte dat na een lockdown het normale leven weer zal terug keren is vervangen door gevoelens van onzekerheid. Zullen uit de grond gestampte noodfondsen met biljoenen dollars en euro’s voldoende zijn om de bedrijvigheid weer naar het oude niveau te tillen? Dat is zeer de vraag. Het gaat natuurlijk om belastinggeld dat de overheid van de komende jaren naar voren haalt door het te lenen op de kapitaalmarkt.

De aflossingsverplichtingen moeten worden betaald uit extra belastingopbrengsten van de komende jaren en door te bezuinigen op de diverse departementen. Met de angst dat het virus zou kunnen terug keren zal de gezondheidszorg worden ontzien. Dat legt extra druk op bezuinigingen in andere sectoren. Hoe we het ook wenden of keren, alles wordt anders.

Was een lockdown nodig?

Wat ook staat te wachten zijn de protesten. De onvrede onder de ongeruste bevolking zal snel toenemen en makkelijk kunnen escaleren nu we de zomer ingaan. Een lange hete zomer. Overal wordt nu geëvalueerd en volgt er kritiek op het ingezette overheidsbeleid. Was het allemaal nodig?

Het afgrendelen van onze economie en het afsluiten van de buitenwereld van onze senioren in verzorgingshuizen. Een enorm vraagstuk waarbij wordt vergeten hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Lang niet iedereen is een naaste kwijt geraakt. Er wordt gemopperd op de stille zomer zonder concerten en evenementen. De ongezellige terrassen die dun worden bevolkt door de ver uit elkaar opgestelde terrastafels.

Het is zomer en een griepvirus houdt dan een winterslaap. Nou ja, ik ben geen viroloog en ik ben geen Maurice de Hond die zelf een diepgaand onderzoek instelde en diverse wetenschappelijke rapporten heeft bestudeerd. Zijn conclusie was dat een lockdown in deze vorm niet nodig was. Oordeel zelf: https://www.youtube.com/watch?v=yKqnvvJBb5c&list=PLmd3IZRwXzwF6o4YWhFjcmA7SZjTYREsJ

Onlusten in VS

Overigens valt mij op dat een veel bekeken video van Maurice de Hond over hetzelfde item door Youtube is verwijderd wegens schending van de communityrichtlijnen. Heel vreemd dat een andere mening met een tegengeluid het publiek wordt onthouden. Dat is schending van de vrijheid van meningsuiting. Ook op Twitter en Facebook worden veel controversiële berichten verwijderd. Waar lijkt dit op? We leven toch niet in China? Waar gaat het heen met onze vrijheid van meningsuiting.

Ook opvallend vind ik dat we hier in Nederland weinig zien van de enorme protesten die in de VS zijn losgebarsten nadat weer een zwarte man door politiegeweld om het leven was gekomen. In de VS zijn op diverse internetmedia veel beelden verspreid waarin is te zien dat er enorme onvrede leeft onder de bevolking in veel Amerikaanse steden.

Het gaat niet alleen om de dood van een zwarte man maar tegelijk om de onvrede over de massale werkloosheid en armoede in de achterstandswijken. Daar blijken er ineens heel veel van te zijn. Op “Zerohedge.com” staan genoeg beelden die we hier niet te zien krijgen: https://www.zerohedge.com/political/its-real-ugly-protesters-clash-minneapolis-police-following-george-floyds-death Dit belooft weinig goeds.

Luister naar Mathijs Bouman

Hoe lang zou het duren voordat we hier in Europa de massa protesten gaan zien. Gaan we hier ongeveer dezelfde beelden zien als in Hongkong en in de VS? Gaat Parijs weer voorop lopen met hun gele hesjes? Geholpen door de menigte uit de achterstandswijken, de beruchte banlieue van de Franse voorsteden.

Zou dat misschien de reden zijn dat op verzoek van het hoogste gezag de grote techgiganten zijn benaderd om censuur toe te passen op de berichtgeving op sociale media? Zou er angst leven dat er onlusten uitbreken nadat we uit de lockdown ontwaken en constateren dat we een paar tandjes terug moeten schakelen? En een flink stuk inleveren van onze verzorgingsstaat? Er rijzen veel vragen bij mij. En wanneer ik dan wil zoeken op de alternatieve media loop ik aan tegen verwijderde berichten.

Moet ik dan maar weer kijken naar de gezapige berichtgeving van onze mainstream media die afhankelijk zijn van de staatssteun van onze regering. En luisteren naar de immer positieve econoom Mathijs Bouman, de redacteur/econoom van Nieuwsuur. Hij legt ons met een glimlach uit dat de enorme bedragen aan steunpakketten die de EU op tafel legt de normaalste zaak van de wereld is. Ook in een crisis. Ach ja, andere tijden met andere bedragen dan we gewend waren. Kwestie van wennen denk ik.

Lees verder bij de bron: Columns van Gerrit Welbergen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e9d4444353a914ea898675c6203f78083edbed57577841702a7a 640 corona crisis

De grootste klap voor de economie komt pas volgende maand

8ecd0a34ecfa06e7 640 stroom

Energienota gaat fors omlaag!