in , ,

Databeveiliging gemeenten zo lek als een mandje, maar wie lost het op?

15857168437 5584fc293a data breach

Datalekken en beveiligingsproblemen zijn de afgelopen maanden schering en inslag bij Nederlandse gemeenten. Eerder deze maand werd er voor 20 gigabyte aan – vermoedelijk persoonlijke –data gestolen bij de gemeente Ede.

Het was zeker niet het eerste lek of beveiligingsprobleem dat dit jaar plaatsvond bij een Nederlandse gemeente; Rotterdam, Oegstgeest en Utrecht kwamen dit jaar al ook al in het nieuws om soortgelijke problemen. Gezamenlijk maakten die gemeenten meer dan driehonderd meldingen.

“Het gaat hier om maatschappelijke problemen, strafrecht, financiën en . Daar kun je niet nìet fatsoenlijk mee omgaan”, aldus Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de . “Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid gekregen over deze gegevens, en daar hebben ze maar voor te zorgen.”

Veel van deze lekken zouden echter al tijdens het testen van de beveiligingssystemen naar voren moeten komen, vindt Erik de Jong van cybersecuritybedrijf Fox-IT. Volgens hem is de manier waarop gemeenten nu hun beveiliging regelen – ieder voor zich – verre van goed ingericht. Hij vindt dat die zaken beter gezamenlijk kunnen worden geregeld, om expertise en kosten beter te delen. De Jong is niet de enige die pleit voor een vorm van centralisatie van de gemeentelijke ICT-systemen. Volgens -Kamerlid Ronald van Raak is de beveiliging van de gegevens van burgers een verantwoordelijkheid van Den Haag.

en zijn terughoudender in hun visie over de rol van Den Haag; beide liberale partijen vinden dat de verantwoordelijkheid wel degelijk op gemeentelijk niveau ligt. Wel vinden de partijen allebei dat gemeenteraden verantwoordelijke wethouders harder moeten aanpakken.

“Gemeenten moeten echt aan de bak. De gemeenteraden moet de verantwoordelijke wethouders daar echt op aanspreken. Maar als landelijke moet je daar niet met je tentakels in gaan zitten”, aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Photo by perspec_photo88 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark Rutte van de Roverheid bew 550x350 351x185

Raad van State: Nederlandse begroting 2017 voldoet niet aan Europese regels, weer bezuinigen?

48393033 8e805a8c74 depressief1

Depressie is een onderdeel van het huidige tijdperk