in

De Europese Unie dumpt massaal oude auto’s in Afrika

Foto: SAgbley, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Rijke landen dumpen massaal vervuilende tweedehandsauto’s in Afrika en Azië. De Europese Unie is koploper. Dat blijkt uit een rapport van het -Milieuprogramma (UNEP).

De drie grootste exporteurs van lichte tweedehandsauto’s zijn de Europese Unie (EU), en de Verenigde Staten (VS). Van 2015 tot 2018 voerden ze samen veertien miljoen auto’s uit, berekende de UNEP voor z’n rapport.

Van EU naar Afrika

Veruit de grootste exporteur is Europa (54 procent), gevolgd door Japan (27 procent) en de VS (18 procent). Zeven op de tien auto’s gaan naar ontwikkelingslanden. Europa voert vooral tweedehandsauto’s uit naar West- en , Japan naar Azië en Oost- en Zuid-Afrika, en de VS naar het Midden-Oosten en Centraal-Amerika.

Deze auto’s spelen een belangrijke rol in de toename van luchtverontreiniging en de uitstoot van broeikasgassen. Ook laten de kwaliteit en veiligheid van de auto’s te wensen over. 

Weinig regels voor uitvoer

Toch zijn er geen internationale afspraken over deze handel in tweedehandsauto’s, stelt UNEP vast. In tweede derde van de 146 onderzochte landen die auto’s invoeren, zijn de regels zwak tot zeer zwak, stelt het rapport. De meeste rijke landen hebben ook geen regels voor de uitvoer van de tweedehandsauto’s.

Een van de casestudy’s in het rapport is dat van . Dat voerde via de havens van en Amsterdam 35.000 tweedehandsauto’s uit naar West-Afrika in 2017-2018. “De meeste voertuigen hadden geen geldig certificaat van technische geschiktheid op het moment van de export”, stelt het rapport.

“De meeste voertuigen waren tussen de zestien en twintig jaar oud en haalden de 4-emissienorm voor voertuigen niet.”

Verdubbeling tegen 2050

Regulering is cruciaal, zegt UNEP, om de kwaliteit van de voertuigen te waarborgen en de luchtvervuiling en klimaatemissies te verminderen. Het rapport verwacht dat het aantal lichte voertuigen wereldwijd tegen 2050 minstens zal verdubbelen.

Het grootste stuk van die groei zal het gevolg zijn van de toename van tweedehandsvoertuigen in ontwikkelingslanden. 

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EUSSR? Stop de criminelen !!!
7 maanden geleden

De EU is zo serieus met de klimaat plannen dat ze het geen mallemoer interesseert dat oudere auto’s naar Afika verhuizen …. Hun hele CO2 verhaal is een grote leugen !!!!
Ik denk dat de EU wil dat de eigen burgers geen tweedehands auto’s in eigen land kunnen kopen …. en nieuwe auto’s moeten kopen. Electrische auto’s die overal kunnen worden gevolgd en op afstand kunnen worden afgeschakeld ….
De tijd dat men overheden kon vertrouwen is voorgoed voorbij !!!!!
De EU is er niet voor de burgers. De EU wil naar een totaal failliessement.

Kabinet kijkt naar voedselvouchers voor mensen in thuisquarantaine

Wereldwijd 98% minder griepgevallen: Is griep nu corona geworden?