in

De Nederlandsche Bank (DNB) haalt 130 ton aan goudstaven terug

In grote stilte heeft De Nederlandsche Bank (DNB) 130 ton aan goudstaven teruggehaald uit de bankkluizen in New York. De centrale bank bevestigt het transport. DNB wil zijn goudvoorraad ’evenwichtiger’ verspreiden. De banktop erkent dat deze enorme operatie bedoeld is om het vertrouwen onder Nederlanders over hun goud te vergroten.

Afgelopen weken reden gepantserde trucks af en aan richting het Amsterdamse Frederiksplein. „Het is niet langer verstandig om de helft van ons goud in één deel van de wereld te houden”, zegt de DNB-woordvoerder over de enorme operatie met goudstaven richting Amsterdam. „Misschien was dat tijdens de Koude Oorlog nog wenselijk, nu niet meer.”

Tot voor kort lag slechts elf procent van ons goud in Amsterdam. Na de verhuizing ligt 31 procent van ons goud opgeslagen in de zwaar beveiligde kluizen in de kelder van DNB aan het Amsterdamse Frederiksplein. In de kluizen van New York staat nu nog 31 procent van ons goud. DNB transporteert geen goudstaven terug uit de beveiligde opslag in het Canadese Ottawa, waar 20 procent van het goud blijft liggen. In Londen blijft 18 procent van alle Nederlands ’broodjes’ met goud als appeltje voor de dorst.

De Nederlandse goudvoorraad is 612.000 kilo groot. Tegen de huidige prijs voor het edelmetaal is dat bijna 19 miljard euro waard.

Over de details van het ultrageheime transport wil DNB „om veiligheidsredenen” niets kwijt.

Lees verder via Stop de bankiers.

 

Toch heb ik het gevoel dat er iets niet in de haak is met dat hele goud verhaaltje, we zullen zien.

Foto via Bank of England


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ECB stuurt aan op snelle waardevermindering van de euro

Antibacteriële zeep wellicht kankerverwekkend