in

In het nieuwe pensioenstelsel kunt u al snel op een houtje gaan bijten

pensioen

Econoom Frits Bosch ziet bijzonder weinig positieve eigenschappen van het nieuwe pensioenstelsel dat momenteel in voorbereiding is bij minister Koolmees: “Als het Pensioenakkoord doorgaat, verdwijnen we uit de top 100, richting Rwanda,” legt hij uit.

Samen met pensioendeskundige Onno de Lange verkent hij alternatieve voor het in zijn ogen “absurde” nieuwe stelsel.

Sinds minister Koolmees zijn Pensioenakkoord gepresenteerd heeft heb ik op deze site in verschillende artikelen uitgebreid beargumenteerd waarom het een zéér slecht plan is. Ik ga dat niet herhalen, maar beperk me tot de essentialia.

Het plan komt er op neer dat deelnemers vrijwel geheel beleggingsrisico's voor de kiezen krijgen. Die risico's zijn bepaald niet gering in deze coronatijd zoals we allemaal weten. met extreem hoge werkloosheid en faillissement lijkt moeilijk te vermijden.

Het lijkt niet onlogisch te denken dat kapitaalmarkten, de effectenbeurzen, daar een tik van meekrijgen. En dat bij een algemene dekkingsgraad van 95% terwijl het volgens minimaal 120% dient te zijn.

Wat is mijn conclusie? Als er ooit een moment is geweest om deelnemers van niet het volle risico te laten lopen – bij een totaal pensioenvermogen van €1.500 miljard – dan is het nu.

Kan het nóg absurder? Ja, Koolmees heeft bedacht de intergenerationele solidariteit door te knippen. Dat vertaalt hij naar ‘ieder kruipt in een beleggingscategorie vanwege zijn of haar leeftijd en daar blijft hij in zitten, wat er ook gebeurt op de beleggingsmarkten. Als u ouder bent blijft u in obligaties, ook al gaat de omhoog ten koste van uw pensioenvermogen”.

U  ….

Lees verder bij de bron: De Dagelijkse Standaard

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
man in black suit jacket sitting on chair

Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding tegen coronamaatregelen

5346829113 22015fd16d google1

Google aangeklaagd in de VS om illegaal monopolie