in

De Tweede Kamer is een falende controleur

Waarom gaat er zo veel mis bij uitvoeringsorganisaties van de overheid? Drie weken lang heeft een parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) zich over die vraag gebogen.

Verhoren van politici, ambtenaren en andere deskundigen leverden een beeld op dat voor de Kamer onthutsend moet zijn.

Want de meeste problemen vonden hun oorsprong niet bij de uitvoeringsorganisaties zélf, zoals de Belastingdienst of het UWV.

Het probleem is vooral politiek: en laten het afweten.

Burgers betalen de prijs van falende uitvoeringsorganisaties, zo blijkt keer op keer. In de toeslagenaffaire, waarover maandag een speciaal parlementair onderzoek begint, hebben duizenden ouders hun kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen omdat de overheid ze ten onrechte als fraudeur aanzag.

Ook de diensten die het UWV en het Centraal Bureau Rijvaardigheidesbewijzen (CBR) leveren, schieten tekort.

Ambtenaren van Financiën en de Belastingdienst verweten politici in de eerste week van de verhoren toe te geven aan hijgerigheid.

De politieke agenda, zeiden ze, wordt vooral door incidenten gedreven. De ‘keiharde maatregelen' die ze vervolgens nemen, lossen niets op.

Waarom gebeurt dit steeds? De afgelopen …

Lees verder bij de bron: NRC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Drie klokkenluiders stemcomputer bedrijf: Wij stalen 38 miljoen stemmen van Trump’

Weekendklusje! Doe jezelf een plezier en vergelijk nu de zorgverzekeringen en bespaar euro’s!