Minister Hugo de Jonge wil (hybride) warmtepompen vanaf 2026 verplicht stellen in woningen. Dat is volop in het nieuws, en de discussies gaan over de kosten en de vraag of verplichting wel wenselijk is.
De vraag die er werkelijk toe doet wordt echter niet gesteld: hoeveel aardgas en CO2 bespaart deze maatregel eigenlijk?
Ik vind het angstaanjagend dat media, politici en burgers er klakkeloos van uit gaan dat warmtepompen überhaupt aardgas en CO2 zouden besparen.
Cruciale vraag
De hoogleraren David Smeulders en Machiel Mulder gaven in 2019 al antwoord op deze cruciale vraag: warmtepompen besparen geen aardgas en CO2.
Dus wat ieder ook vindt van de kosten en een eventuele verplichting, de suggestie van minister De Jonge blijkt gebakken lucht.
Warmtepompen zijn zeer grote stroomverbruikers, veel groter dan welk ander apparaat in huis dan ook. Een warmtepomp verhoogt het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden twee- tot drievoudig.
Meer warmtepompen verhogen de nationale stroomvraag dus aanzienlijk.
elektriciteit is er niet vanzelf
Die extra stroom moet ergens vandaan komen. Elektriciteit is er niet vanzelf, het is net als waterstof slechts een drager van energie die elders is opgewekt.
Bij productie, transport en opslag van elektriciteit gaat (net als bij waterstof) veel energie verloren, dus we kunnen er niet zomaar van uit gaan dat elektrificatie van huisverwarming aardgas en CO2 bespaart.
Daar moeten we zorgvuldig aan rekenen en analyseren, zoals Smeulders en Mulder hebben gedaan. Anders zijn warmtepompen slechts een op goedgelovigheid gebaseerd schot in het duister.
Als 2 tot 3 miljoen huishoudens in de komende vijf jaar hun gasgestookte ….