in ,

Democratie? Subsidie lastiger voor anti-Europese politieke partijen

De drempel voor Europese politieke partijen en stichtingen om van de te krijgen wordt opgehoogd. De Europese Commissie wil dat de voorwaarden worden aangescherpt.

,,We zouden de zakken van anti-Europese extremisten niet moeten vullen’’, zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker deze week.

Zijn tweede man Frans Timmermans presenteerde vrijdag de officiële plannen. Hij benadrukte dat het ,,op geen enkele manier’’ de bedoeling is om te dicteren wat het progamma van Europese partijen moet zijn. ,,Partijen zijn vrij om te zeggen wat ze vinden, ook tegen de EU. Dat is democratie. Maar de huidige regels lokken misbruik uit.”

Nu worden soms partijen opgericht met maar één handtekening. ,,Sommigen lijken alleen opgezet om op te halen, dat moet ophouden”, zegt Timmermans. Bij een aanvraag zou in de toekomst in minstens zeven lidstaten serieuze steun van nationale partijen moeten worden gevonden.

Van de fondsen wordt nu 15 procent gelijk verdeeld over de Europese partijen, ongeacht het aantal kiezers dat ze achter zich hebben . Het zou democratischer zijn om dat terug te brengen naar 5 procent, waardoor de grote partijen meer krijgen. Ter illustratie: de grootste partij in het , de christendemocratische EVP, waar het onder valt, ontvangt dit jaar zo’n 9 miljoen .

Verder moet het in het geval van eenvoudiger worden de subsidie snel terug te halen, bijvoorbeeld bij penningmeesters die hebben gerommeld.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Lees verder bij de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Autoriteit Persoonsgegevens moet zich gaan bezinnen op haar rol

“Grove censuur”: Brussel verbiedt de tentoonstelling van karikaturen van de EU-chefs