Het leek zo’n toffe peer, maar nu leren we de echte Timmermans kennen

Weet u het nog? Juichverhalen. Hosanna in de pers. Timmermans had het heel goed gedaan tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement. Timmermans kwam, zag en pakte de europarlementariërs volledig in.

Timmermans is met vlag en wimpel geslaagd. Timmermans neemt EP voor zich in, Timmermans slaagt voor Europese sollicitatie in vijf talen.

Overal lazen we hoe goed Timmermans zijn talen sprak en hoe charmant en grappig hij wel niet was. Ook op twitter veel lof:

– Wauw mijn held is hij, gewoon soeverein in 5 talen door alle kritische vragen heen.

– Ben trots op deze PvdA-kanjer!!!

– Die beelden van Frans Timmermans in het Europees Parlement! Wat een act. Ik ben fan.

De fanclub heeft ervoor gezorgd dat Frans Timmermans nu ook politicus van het jaar is geworden.

O sorry, vergeten te vragen

Timmermans is als speciale EU-commissaris aangesteld om ‘overbodige EU-regels’ te schrappen. De vraag die je dan als Europees Parlement (EP) tijdens de hoorzitting moet stellen, is natuurlijk: ‘welke regels bent u van plan te gaan schrappen?’

Timmermans komt met lijst te schrappen EU-voorstellen (Europa moet doen wat nodig is, niet wat aardig (‘nice’) is om te doen’.) Wat het EP verzuimde te doen, was doorvragen: welke regels? wat is nodig (moet blijven) en wat is ‘nice’ (kan geschrapt worden)?

Doordat ze afgeleid waren door de fantastische act van Timmermans vergat het EP tijdens de hoorzitting de juiste vragen te stellen. Een foutje dat ze nu duurt komt te staan.

Welke regels worden geschrapt?

De lijst met te schrappen regels is nu openbaar geworden, en wat denkt u? Van welke regels wil Timmermans af?

De Europese Commissie wil volgend jaar tachtig reeds ingediende wetsvoorstellen schrappen. Die zijn volgens Europees Commissaris Timmermans (Betere Wetgeving) overbodig, stuiten op weerstand in de lidstaten of sporen niet met de prioriteiten (banen, groei) van de Commissie.

Opvallend is het schrappen van een voorstel om de luchtkwaliteit te verbeteren (minder fijnstof). De Commissie belooft op termijn met iets anders te komen, maar laat in het midden met wat.

Timmermans heeft niets met schone lucht, hij gaat de regels schrappen die de luchtkwaliteit moeten verbeteren.

Ook wil ze een reeks wetsvoorstellen intrekken die het hergebruik van afval stimuleren en de stort van rest-afval verminderen.

Het belang van recycling, duurzaamheid, milieubescherming, Timmermans heeft er nog nooit van gehoord.

Volgens Timmermans zijn de lidstaten dermate verdeeld over deze plannen dat een akkoord niet haalbaar is.

Want: ‘Over deze regels zijn de lidstaten het niet eens’. O ja, een geweldig gelegenheidsargument. En volgens GroenLinks-europarlementariër Eickhout ‘een grove leugen’ bovendien.

Eickhout wijst erop dat de afvalplannen pas medio dit jaar zijn ingediend door de vorige Commissie. ‘Het Europees Parlement heeft er nog niet eens over gesproken en ondanks de korte tijd zijn elf lidstaten het er al mee eens.’

De commentaren zijn niet mis

Milieuorganisaties verwijten Timmermans dat hij het sociale en milieubeleid van de EU tot de grond toe afbreekt.

Tien milieugroeperingen, waaronder Greenpeace en het Wereldnatuurfonds, halen in een donderdag naar Timmermans verstuurde brief hard uit naar de legislatieve dodenlijst. Volgens de milieuclubs zet de Commissie haar sociale en milieuambities overboord. De voorgestelde regels voor schonere lucht zouden 58 duizend doden per jaar kunnen voorkomen.

Door de regels voor schone lucht te schrappen heeft Timmermans feitelijk 58.000 doden per jaar op zijn geweten. Timmermans laat ons stikken.

“Timmermans laat Nederland stikken, ons land heeft baat bij goede Europese afspraken, niemand heeft zoveel te lijden van luchtvervuiling uit het buitenland als Nederland en België. Luchtvervuiling in Europa kost ons nu 900 miljard euro per jaar en het is één van leidende vermijdbare doodsoorzaken in Nederland.(…)

Het afschaffen van de luchtkwaliteitsvoorstellen leidt tot 58,000 extra voortijdige sterfgevallen per jaar, (…) en bedragen tussen de 40 en 140 miljard euro aan gemiste besparingen op het gebied van van gezondheidszorg, betere arbeidsproductiviteit, betere oogsten en minder schade aan gebouwen.

Eurocommissaris Timmermans gaat door met afbreken milieubeleid

Timmermans: chef deregulering ten koste van mens en milieu

Agenda grootbedrijf

Wat motiveert Timmermans om de milieuorganisaties en alle EU-burgers zo tegen de haren in te strijken? Hier komt de aap uit de mouw:

Er zijn opvallende overeenkomsten tussen onder andere de lobbybrief van VNO/NCW en de voorliggende plannen.

Volgens Eickhout en ook D66-europarlementariër In ‘t Veld vertoont de ‘schraplijst’ van de Commissie veel overeenkomsten met de wensenlijst van het Europese bedrijfsleven.

Timmermans gaat de multinationals op hun wenken bedienen, zoals het een goede EU-commissaris betaamt.

Timmermans voert de agenda van het grootbedrijf uit. Ja, wat dacht je dan? Daar is de EU voor opgericht. Maar het EP was niet op de hoogte en is nu hoogst verbaasd.

Timmermans gedraagt zich als een liberaal, merkt Bas Eickhout vol afschuw op: “Ik vind het onvoorstelbaar hoe Timmermans hier de liberale agenda volgt”.

Kijk hoe de PvdA landelijk opereert zou ik zeggen. Het verschil tussen VVD en PvdA is al tijdenlang opgeheven. De PvdA gedraagt zich niet als een liberaal, ze is het. Neoliberaal om precies te zijn.

Behalve milieuwetgeving wil de Europese Commissie ook voorstellen voor een ruimer zwangerschapsverlof en voor transparantie over de prijzen van medicijnen intrekken.

“Zijn dit nu echt de Europese regels waar mensen zich aan ergeren? Klagen Europeanen over te schone lucht, te veel zwangerschapsverlof of te veel transparantie over de prijzen van medicijnen?” vraagt Eickhout zich af.

Timmermans gaat niet de regels schrappen die de burgers graag weg willen hebben, nee hij schrapt juist de paar regels waar wij baat bij hadden. Geheel in lijn met alles wat er in voorgaande jaren in de EU is gebeurd.

Voorspellen was niet moeilijk

Wat Timmermans feitelijke ambitie en takenpakket is, was zo makkelijk te voorspellen en LLE heeft dat ook gedaan:

‘Overbodige regels schrappen’, klinkt leuk, maar vergeet niet dat er ook veel regels zijn die ons als burgers beschermen: arbeidswetgeving beschermt ons tegen de grillen van werkgevers, regulering van de bankensector moet ons behoeden voor een volgende bankencrisis, milieuwetgeving beschermt onze leefomgeving, regelgeving omtrent voedselveiligheid beschermt onze gezondheid.

Het schrappen van zogenaamde ‘overbodige regels’ kan dus ook heel vervelend voor ons uitpakken: minder bescherming voor de burgers, meer vrijheden voor de bankensector en de overige multinationals. Welke regels Timmermans precies bedoelt, is vakkundig door hem in het midden gelaten. Pas volgend jaar als ‘het lijstje’ komt, zullen we het weten.

Het lijstje is nu openbaar en dit zijn dus een aantal regels waar Timmermans vanaf wil: regels voor schone lucht, voor recycling van afval, voor zwangerschapsverlof en voortransparantie over prijzen van geneesmiddelen.

Het gevolg:

Lees verder via Lang Leve Europa!.

 •  
 • 45
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Cornelius schreef:

  Sorry, maar ik had al meteen mijn ernstige bedenkingen bij die tranentrekkende toespraak in de VN. Het was toneel en dan van het slechte soort, een politicus volkomen onwaardig. Blij dat ie opgehoepeld is naar de EU en daar komt al vrij snel de ware aard van de man boven tafel……

 2. Bonusje schreef:

  IK denk dat 900 miljard aan de Armen van Europa onttrekken doodsoorzaak nummer een is.

  Regering (twitter account rutte) weigert sterftecijfers Lage Klassen te Tonen

  Als je wil mee maken hoé Armen slinks af gemaakt worden dan moet je Nico van den Ham en Henk Vaassen eens aan horen of de talloos ander reeds vergetenen.

  Eerder ziek eerder in goot eerder dood…exterminatie cleansing tegen Natives voor nieuwe middenklassen en buitenlanders.

  Natives kunnen geen eens 1,3 Kind betalen buitenlanders hebben gemiddeld 8,3 hier..reken je resttijd maar uit. 1,3 Kind is een generationele terugloop van 35% per Generatie! baybayzwaaizwaai

 3. Bonusje schreef:

  Btw ván de Nederlandse Bevolking is heden nog maar 10% over rest is nu afrikaan asiaat eurasiaat islamiet.

  Van die 10% is driekwart raciale huwelijken of misbruik in verkracht. Vaak van Baby af aan. Kaukasische Families worden door joden generationeel gehouden ter kweek om voorraden te misbruiken Kinderen te hebben. Dat overkwam Mijn Familie ook.

 4. Bonusje schreef:

  “IK denk dat 900 miljard aan de Armen van Europa onttrekken doodsoorzaak nummer een is.”

  Al bedacht hoé veel extra co2 en fijnstof dáár voor de lucht in moet worden geblazen?

  Over ál waar n muntje valt stijgt milieuvervuiling óp. Zo simpel … dat IS verbonden aan industrie aan omzet aan bedrijvigheid aan handel aan economie.

  Kun je mooi zien aan de satelliet kaarten van china heden ook…1 bruine poepvlek daar

  En in Thailand vallen ze er massaal dood van

Geef jouw mening

Close
%d bloggers liken dit: