in , , , , ,

Duitsland sleept ECB voor het gerecht: begin van het einde?

Er hangt een vreemd onheil in de lucht. Het beleid van de afgezwaaide Draki van de krijgt inmiddels veel kritiek. Vooral in Duitsland.

Het gaat er op lijken dat zijn monetaire beleid heeft gefaald. Zijn beleid om met onconventionele middelen de overeind te houden zou zich ooit moeten wreken, zo is al menig maal door kritische monetaire analisten geroepen. Je kan zo’n vernietigend beleid niet eeuwig volhouden.

De prijs van de euro

Met alsmaar aanhoudende renteverlagingen en het opkopen van rommelleningen een monetaire unie in leven zien te houden. Dat zijn beleid onconventioneel was heeft Draki toegegeven met zijn historische woorden: “Whatever it takes.” Maar een beleid dat anders is dan gebruikelijk kun je niet volhouden als dat neerslaat als een vorm van onderdrukking op de burgers in een muntunie. Ach ja, het is de prijs van de euro.

Nieuwe baas, nieuw beleid

Als spaargelden en pensioenreserves het moeten ontgelden dan gaat op zeker moment de massa zich roeren. En het beleid gaat zich keren tegen de maker(s) er van. Mario is hem gepiept en rupsje “Nooitgenoeg”, of iets charmanter uitgedrukt, ons engeltje Christine Lagarde met de zilvergrijze haren, gaat een andere koers varen.

Behalve een voortzetting van het beteugelende beleid van Mario Draki ook nog even de begrotingsoverschotten onder handen nemen van landen die erg goed hun best doen. Dat schijnt dus niet een juiste balans te zijn in een muntunie van 19 landen waar nogal wat landjes slecht presteren. De machtswisseling bij de ECB moet natuurlijk wel opvallen.

Veel baantjes bij de ECB

We moeten met ons allen als gebruikers van de euro goed weten wie nu de scepter zwaait in dat bastion in Frankfurt. Ik vind dat kolossale gebouw van de ECB angstwekkend veel lijken op de Twintowers in New York die finaal tegen de vlakte gingen in 2001. Zou er op vliegveld Frankfurt niet een piloot rondlopen die het niet eens is met het ECB-beleid?

Bij wat googelen lees ik dat het gebouw de lieve som van 1,2 miljard moest kosten. Maar dan heb je ook wat. 2600 Medewerkers hebben er hun baantje. Nu ja, dan wil je wel wat betekenen aan het eurofront niet? Dat merken we dus volop. De ECB laat zich gelden en wij zullen het weten. Maar hoe lang nog?

Kort geding bij de buren

In Duitsland zijn nogal wat tegenstanders die het absoluut oneens zijn met het ECB-beleid. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de ECB en willen dat Duitsland niet meedoet aan het opkopen van staatsobligaties. Per 1 november start de ECB weer met zijn opkoopprogramma. Artikel 123 van het Europees Verdrag zegt dat het verboden is om lidstaten monetair te financieren.

Er staat al een ongelooflijk bedrag van 2.600 miljard op de balans van het eurosysteem. Hoe riskant is dat wel niet? Als schuldenaren in gebreke blijven met hun betalingen dan krijgen centrale banken grote problemen als deze moet bijlappen. Dat zou einde verhaal worden voor de gehele eurozone. De euro zou dalen naar een ongekend dieptepunt.

Twee handen op één buik

Nu wordt er begonnen met 20 miljard per maand op te kopen, terwijl de economie van de Eurozone nog niet eens officieel in een recessie verkeert. Wat nu als straks een echte recessie begint en zich verdiept naar erger. Ach ja, van 20 miljard kun je makkelijk naar 40, 60 en hoger. Gewoon trapsgewijs, eerst een “klein” beginnetje en daarna onverstoorbaar verhogen. De gebruikers van de euromunt trappen er wel weer in. Jammer genoeg is het EU-beleid voor velen een “ver-mijn-bed-show.” Krijgt in de huiskamer nauwelijks aandacht.

En zo rollen we regelrecht naar een echte crisis. Niet alleen een eurocrisis maar tegelijk een EU-crisis. Als de lidstaten straks ook hun onderlinge begrotingstekorten moeten glad strijken zal dat geruzie geven. Let wel, een muntunie en een Europese Unie, dat zijn er twee. Twee handen op één buik.

Wat gaat Duitsland doen?

Maar wat als straks de van het ‘Bundesverfassungsgericht’  het beleid van de ECB als geoorloofd beschouwt? Hoe spannend is dat? De massa volgt het gedoe rondom het gevaarlijke ECB-beleid niet eens. Zo lang er elke dag nog eurootjes op onze betaalrekening staan is er niets aan de hand. Toch ben ik zeer benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen op het beleidsterrein van de ECB ingeval Duitsland afwijkend gaat handelen en het ECB-beleid aan zijn laars lapt.

Wel of niet met een positieve uitspraak van de rechter. Er is nu zoveel weerstand dat ik denk dat vrouwtje Lagarde moeilijke tijden tegemoet gaat. Langzaam keert het repressieve beleid zich tegen de ECB. Behalve de Duitse bevolking worden ook de buren in de polder wat onrustig.

Wij kunnen kwaken wat we willen

Op gegeven moment zal de massa toch een keer inzien dat het handhaven van een muntunie leidt tot slavenarbeid. Nou ja, moderne dan. Niet met de zweep maar een slimme onderdrukking door middel van een muntunie. Het is de euro die maakt dat er een groot verschil bestaat tussen arm en rijk. Ik heb al vaker uitgelegd dat met het monetaire beleid van de ECB het geld via de kapitaalmarkten als vanzelf wordt aangezogen door het grootkapitaal.

De hengelaar zoekt de snoek op en werpt z’n visje vlak voor de grote bek. Met andere woorden: het grote geld aast op kleingeld. De ECB is de kweekvijver voor het kapitaal. En wij kikkers in een klein polderlandje kunnen kwaken wat we willen. Wij worden langzaam gaar gekookt in de pan en geen kikker die er uit springt.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Diep Triest
1 jaar geleden

Toen destijds over de gemeenschappelijke euro werd gesproken was een heel belangrijk punt dat landen niet meer dan een tekort op de begroting hadden van meer dan 3 %. Er werden vele vergaderingen aan gewijd maar achteraf is volkomen duidelijk geworden dat de verschillen tussen de landen te groot zijn om aan die eisen te voldoen. Landen hadden gesjoemeld met hun gegevens en zij kregen een veel te dure euro.

Het is volkomen duidelijk dat de euro voor landen als NL en Dtl te goedkoop is en voor de zuidelijke landen te duur. Het gevolg is dat de noordelijke landen volop werk hebben maar dat de burgers er weinig aan verdienen (leuk voor de bedrijven, zeer schadelijk voor de burgers) en dat in de zuidelijke landen er grote werkloosheid heerst met tegelijk grote tekorten op de begroting (leuk voor de burgers die in feite te veel geld krijgen). De critici uit het verleden hebben volkomen gelijk gekregen.

Maar in plaats dat de EU bijtijds afstapte van die vaste koers van de euro heeft de ECB alleen maar geld geprint. Daarmee waren de zuidelijke landen niet geholpen want die landen werden niet meer concurrerend (wat dus wel had gemoeten). En de noordelijke landen die duurder hadden moeten worden waren ook niet geholpen want de werkers daar zitten inmiddels al 20 jaar op een te laag loon terwijl vakanties in de zuidelijke landen veel duurder zijn geworden.

De totale schuld bij de ECB is giga opgelopen en bij een faillissement komt die schuld bij NL en Dtl terecht.
Dus na al 20 jaar loon stilstand mogen NL en Dtl ook nog even die kosten dragen.
De NL en Duitse overheden hebben de belangen van de burgers op een schandalige manier behartigd en hier is het laatste woord niet over gezegd.

MPJ Vesters
1 jaar geleden

Duitsland heeft groot gelijk dat het een proces aanspant tegen de ECB. De werkwijze van de ECB kan niet voor Noord en Zuid Europa hetzelfde zijn.
Dus moet er iets fundamenteels veranderen.

Stefan Woestenberg
1 jaar geleden

We moeten snel uit de Euro. De munt maakt ons helemaal kapot.

Living la vida loca
1 jaar geleden

Twéé woorden: NEXIT EEG

Ron Swart
1 jaar geleden

Mensen als Arjo Klamer en André Szász hadden kritiek op de invoering van de euro in 2001 en het heeft hun carrière geen goed gedaan.

Johan
1 jaar geleden

Vanuit de huiskamer zo wordt er geschreven is er weinig kritiek op het beleid van de ECB. Ik vind dat een beetje onzin alleen vanuit huiskamer kan je zo weinig verrichten tegen het beleid van de ECB als zelfs regeringen als Duitsland en Nederland al onder hun regime slaafs moeten toekijken

JS DIJKSTRA
1 jaar geleden

Ik zou willen dat wij burgers met elkaar een vuist konden maken tegen het ECB -beleid dat ons burgers langzaam uitknijpt

Stop dit EU Gekkenhuis
Antwoord aan  JS DIJKSTRA
1 jaar geleden

Meer en meer burgers worden wakker. Denk niet dat er niets gaat gebeuren, want er gaat wel degelijk iets gebeuren. Junckers schijt in zijn broek van angst te worden opgepakt. Als iedere dag het aantal mensen dat wakker wordt verdubbelt dan gaat het plotseling heel erg snel. Denk maar aan het rijtje 1,2,4,8,16,32,64,128,256.512,1024 …. Deze EU gaat weg omdat de mensen al jarenlang zien dat de EU er niet is voor de burgers maar voor de banken en multinationals die steeds rijker worden en meer macht krijgen.

Bekijk onderstaande link eens: https://www.youtube.com/watch?v=dHKFoqnc3Hg

lauren
1 jaar geleden

Weg uit de euro en terug naar de EEG snel graag !!!

bertmaathuis
1 jaar geleden

“Op gegeven moment zal de massa toch een keer inzien dat het handhaven van een muntunie leidt tot slavenarbeid.”
Slavenarbeid is er nog stééds! Zo lang men het grootste deel van zijn leven (minimaal 5/7) moet werken voor een al dan niet fatsoenlijk loon, dan is dat een slaven gebeuren.
Wat heb je aan geld als dat ten koste gaat van het grootste deel van je leven?

Miljoenenclaim bij zorgverzekeraars: Onterecht betaalde deurwaarderskosten robotrechter e-Court

Over de toekomst van Groot-Brittannië wordt binnen zes weken beslist