in ,

Ebola-achtig virus dat massale bloedingen veroorzaakt en van mens op mens springt na de uitbraak in Bolivia

57e6d64a4856ae14f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714c732e7fd6954a 640 ebola
Wetenschappers hebben alarm geslagen over een ebola-achtig virus uit Bolivia waarvan is vastgesteld dat het zich van persoon tot persoon verspreidt, waarbij drie op de vijf bevestigde patiënten omkomen.

Het door knaagdieren overgebrachte Chapare-virus dook voor het eerst op in 2004 in de Boliviaanse provincie waaraan het zijn naam ontleent, ongeveer 370 mijl ten oosten van de hoofdstad van het land, La Paz.

Nieuw onderzoek heeft licht geworpen op de dodelijkheid van de ziekte en hoe deze zich vanaf patiënt nul heeft verspreid.

Na een uitbraak in 2019 in het land, hebben onderzoekers ontdekt dat, hoewel het uit een andere virale familie komt dan ebola, het ook hemorragische koorts veroorzaakt, die op zijn beurt levensbedreigend orgaanfalen en bloedingen kan veroorzaken.

Op dit moment is er geen behandeling voor Chapare buiten intraveneuze hydratatie en ondersteunende zorg. Het virus veroorzaakt koorts, hoofdpijn, buikpijn, huiduitslag en bloeden van het tandvlees en wordt verondersteld het gevolg te zijn van contact met rattenurine of uitwerpselen.

Een 65-jarige rijstboer was patiënt nul tijdens de uitbraak, die de ziekte vervolgens verspreidde naar een 25-jarige arts die hem behandelde. Dr.Caitlin Cossaboom, een epidemioloog bij de Amerikaanse Centers for Disease Control, presenteerde maandag de bevindingen van haar onderzoek naar een uitbraak in 2019 aan de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene.

‘De avond voordat hij stierf, zoog ze speeksel uit zijn mond en negen dagen later werd ze ziek’ , legde Cossaboom uit.

De 48-jarige paramedicus die de dokter naar het ziekenhuis bracht, was de volgende die besmet was nadat hij haar had gereanimeerd.

Een gastro-enteroloog voerde een endoscopie uit bij de arts en ontwikkelde 14 dagen later symptomen. Alle gevallen leidden tot blootstelling aan lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon.

Patiënt nul, de dokter en de gastro-enteroloog stierven allemaal aan het Chapare-virus, terwijl de ambulancemedewerker en een andere besmette persoon het overleefden.

Wetenschappers maken zich nu zorgen dat het virus al jaren in het land circuleert, waarbij patiënten een verkeerde diagnose hebben gesteld van knokkelkoorts, een door muggen overgedragen virus dat niet van mens op mens kan worden overgedragen, in tegenstelling tot Chapare. De pygmee rijstrat en de dwergrijst rat met kleine oren bleken de belangrijkste dragers van de ziekteverwekker te zijn. Ze wonen in Bolivia en in verschillende buurlanden.

Het goede nieuws is dat arenavirussen, zoals Chapare, kwetsbaar zijn voor zowel hitte als ontsmettingsmiddelen, wat betekent dat wereldwijde verspreiding uiterst onwaarschijnlijk is.

Lees verder bij de bron: RT World News

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5644740254 33774fb2d5 middelvinger

Bah!! Wéér GroenLinks-bestuurder met vakantiewoning terwijl partij strijdt tegen tweede woningen

57e0dd424d5aa414f1dc8460962a3f7f1d37d8f85257714c732d79dc974c 640 depressie

We gaan echt niet de goede kant op: ‘1 op de 7 Nederlandse jongeren heeft depressieve klachten’