in , ,

ECB: euro faalt als economisch integratiemiddel

De als motor voor de integratie in Europa is mislukt. Dat zeggen nu zelfs economen van de ECB in een studie. In Die Welt een interessant artikel hierover dat nooit door de Nederlandse media gebracht gaat worden. Sinds de invoering in 1999 heeft de euro geen landen economisch samen gebracht maar juist uit elkaar gedreven.

Het is frappant, melden de opstellers van het rapport, dat de gemeenschappelijke munt de economische benadering tussen de 12 oorspronkelijke euro-zoneleden niet vergroot heeft. ‘Anders dan oorspronkelijk verwacht, heeft de invoering van de euro als katalysator van een snellere conversie nauwelijks gewerkt’, volgens de auteurs.

Dat betreft met name het verschil tussen het noorden en zuiden van de euro-zone. Zo heeft Spanje in die 18 jaar zijn gemiddelde achterstand niet in kunnen halen. De aanvankelijke groei is door de schuldencrisis weer te niet gedaan.

Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking verandering door de invoering van de euro in procenten per land:

Quelle: Infografik Die Welt

is sinds de euro steeds verder teruggevallen. Het land is van een welvarende natie afgezakt naar de armere landen. De gevolgen van de financiële in 2008/9 verklaren dit slechts gedeeltelijk.  De cijfers zijn alarmerend. Het inkomen per hoofd was nog 122 % van het Europees gemiddelde in 1999. 18 jaar later was dit nog maar 96 %. Spanje verbeterde zich von 93 % met 10 punten naar 103 %. Echter dit valt grotendeels op de tijdelijke onroerend goedboom terug te voeren.

Ook is niet de grote Eurokampioen maar gaat langzaamaan achteruit. In 1998 lag het bruto binnenlands product op 125 % en eind 2016 was dit 123 %. Grote verliezers zijn , , Italië en Cyprus. De winnaars Ierland, de Baltische staten en Malta.

Lees ook eens verder bij de bron: Vrijspreker.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

BIS waarschuwt voor economische onheil

ING hielp met witwassen miljoenen en komt er gewoon mee weg