in , ,

Eerste Nederlandse spaarrekening naar 0% rente, zullen meer banken volgen?

e835b4092ef5043ecd0b470de7444e90fe76e6dc19b0164596f3c7 640 sparen

Triodos Bank doorbreekt een psychologische grens door de op haar spaarrekeningen te verlagen naar 0 procent. Per 3 april krijgen spaarders bij deze duurzame bank dus geen rente meer over hun spaargeld.

Vergelijkingssite Spaarrente.nl verwacht echter niet dat andere banken nu ook massaal de spaarrentes naar de 0 procent verlagen. “Natuurlijk zullen vooral de grootbanken met veel belangstelling volgen hoe de klanten van Triodos reageren, maar voor hen en de rest van de markt is de 0 procent nog ver weg”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

Dat Triodos Bank als eerste de stap naar 0 procent maakt, is niet verwonderlijk. De bank heeft al jaren de laagste spaarrente in de markt en bood sinds oktober 2016 nog maar 0,1 procent spaarrente op haar internetspaarrekening. “Daarnaast is de stap voor deze bank minder risicovol.

De klanten van Triodos hebben voor deze bank gekozen uit idealisme. Deze bank belegt het spaargeld namelijk uitsluitend in duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijven en projecten. Hierdoor zullen deze klanten ook minder geneigd zijn over te stappen naar een andere bank nu ze geen rente meer krijgen”, stelt Bulthuis.

Spaarrente.nl verwacht niet dat de andere banken nu ook direct hun spaarrentes verlagen naar 0 procent. De banken die hier het dichtstbij zitten, zijn de grootbanken ABN AMRO, en ING. Deze bieden nu een rente van 0,2 procent.

Deze drie banken hebben de afgelopen maanden steeds voorzichtig de rentes verder verlaagd in stappen van 0,05 tot 0,1 procent. Deze lijn zullen ze blijven volgen, verwacht Spaarrente.nl. “De grootbanken zullen dit jaar ook wel op 0 procent uitkomen, maar dat zal waarschijnlijk nog een paar maanden duren. Deze banken blijven voorzichtig om zo niet het risico te lopen dat ze klanten kwijt raken aan de andere banken op het moment dat ze naar de 0 procent gaan.”

Aan de bovenkant van de markt is de 0 rente nog ver weg. De hoogste spaarrente op een spaarrekening ontvang je op dit moment bij a.s.r. bank. De spaarrente is hier 0,6 procent. Daarna volgt nog een hele rij banken met rentes van 0,5 tot 0,55 procent. “Deze banken hebben het meeste te verliezen als zij naar 0 procent zouden gaan.

De grootbanken hebben namelijk nog veel andere bronnen van inkomsten om op te teren, mochten hun spaarklanten het van de rekeningen halen. Maar de kleinere banken zullen zo'n run niet overleven. Daarom zullen zij ondanks de lage marktrentes, toch altijd rente over hebben voor het spaargeld van de consumenten.”

Negatieve rentes verwacht Spaarrente.nl in elk geval nog niet. Banken zijn hier heel voorzichtig mee, omdat Japans voorbeeld laat zien dat mensen hun geld van de bank gaan halen als ze moeten betalen om te sparen. Op de zakelijke spaarmarkt is het wel waarschijnlijk dat de rentes negatief gaan worden. De rentes

Bezoek of lees ook eens verder via de Bron: Bank Nieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
7675214042 c70a1e3378 Europees Parlement

SP Eurofractie nodigt EU slachtoffers uit voor een feestje in het EP

2929122100 bf5be87d21 camera privacy1

War on Privacy: Uitbater luchthaven Parijs-Orly pleit voor camera’s met gezichtsherkenning