Factcheck-diensten vinden we onder andere bij persbureaus als DPA, AFP en Reuters.
Nu eens doen de media (CNN is daar een ‘ster’ in, Twitter gebruikte dat weer om president Trump mee te ‘corrigeren’)) het zelf, dan weer huizen de checkers bij universitaire clubjes voor journalistiek en media, of zijn de op eigen gezag en titel actief als zelfbenoemde deskundologen, bijvoorbeeld op of via Twitter, Quora, YouTube en Facebook.
In Nederland zijn onder meer het Franse persbureau AFP (Universiteit Leiden) actief, met bekende zemelende Twitter-neuzelaars als @JpeterBurger, @MaartenPleiter en de Belgische Knack’er @ArbiterOfTweets Rien Emmery.
Een en ander leider tot magnifieke onthullingen als ‘Flesje handgel kan niet exploderen in warme auto’ of ‘Onbewezen: luchtvochtigheid sleutelfactor verspreiding Corona-virus‘ onlangs op 22 april, waarin de onderzoeksmethode van Maurice de Hond onderuit wordt gehaald.
Terwijl een wereldwijd geciteerde paper in The Lancet in februari van dit jaar op dezelfde risico’s wees – dat hadden de fact checkers kennelijk gemist – en het RIVM inmiddels veel te laat hetzelfde heeft toegegeven.
Fact checken is nutteloos – eerder een vorm van censuur – zeker wanneer het met onbekwame hand wordt gedaan. En wie en wat ga je checken en wat niet? Is er een motief of agenda?
Lees verder bij de bron: Veren Of Lood
JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.
Ook jouw steun heb ik nodig ...
Maandelijkse kosten
Zal ook wel weer in opdracht van een zeker iemand zijn.