in

Fact checkers zijn het nieuwe censuur

Factcheck-diensten vinden we onder andere bij persbureaus als DPA, AFP en Reuters.

Nu eens doen de media (CNN is daar een ‘ster’ in, Twitter gebruikte dat weer om president Trump mee te ‘corrigeren’)) het zelf, dan weer huizen de checkers bij universitaire clubjes voor journalistiek en media, of zijn de op eigen gezag en titel actief als zelfbenoemde deskundologen, bijvoorbeeld op of via Twitter, Quora, en .

In Nederland zijn onder meer het Franse persbureau AFP (Universiteit Leiden) actief, met bekende zemelende Twitter-neuzelaars als @JpeterBurger, @MaartenPleiter en de Belgische Knack’er @ArbiterOfTweets Rien Emmery.

Een en ander leider tot magnifieke onthullingen als ‘Flesje handgel kan niet exploderen in warme auto’ of ‘Onbewezen: luchtvochtigheid sleutelfactor verspreiding -virus‘ onlangs op 22 april, waarin de onderzoeksmethode van Maurice de Hond onderuit wordt gehaald.

Terwijl een wereldwijd geciteerde paper in The Lancet in februari van dit jaar op dezelfde risico’s wees – dat hadden de fact checkers kennelijk gemist – en het inmiddels veel te laat hetzelfde heeft toegegeven.

Fact checken is nutteloos – eerder een vorm van – zeker wanneer het met onbekwame hand wordt gedaan. En wie en wat ga je checken en wat niet? Is er een motief of agenda?

Lees verder bij de bron: Veren Of Lood


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Atmosferische CO2-niveaus stijgen sterk ondanks wereldwijde economische stopzetting – Menselijke activiteit + stijgende CO2-correlatie komt in gedrang

Stimuleringen van centrale banken: monetaire gekte of het nieuwe (ab)normaal