in

Farmaceuten stellen ‘moreel kompas’ op, geen woord over torenhoge medicijnprijzen

318480fcc6f96bcd 640 medicijnen

Veertig bedrijven in de farmaceutische hebben een gezamenlijke gedragscode opgesteld. De code is bedoeld als “moreel kompas”.

De hoogte van medicijnprijzen wordt er niet in genoemd, hoewel juist dat een thema is waar zorgen over bestaan.

De gedragscode wordt vandaag gepresenteerd aan minister Bruno Bruins van Medische . Hij is al langer bezig met hoge prijzen van geneesmiddelen.

Volgens de minister zijn dure medicijnen een van de redenen dat “zorgkosten zo ver op­lopen dat ze voor mensen niet meer betaalbaar zijn”.

Zelf verantwoordelijk

De medicijnprijzen zijn niet opgenomen in de gedragscode omdat bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het opstellen en verantwoorden van de prijzen, zegt Aarnoud Overkamp, voorzitter van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en directeur van farmaceut Takeda, in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Overkamp is het ook lastig om afspraken te maken over de prijzen vanwege het mededingingsrecht.

Dat zijn wetten over concurrentie, die bedrijven verbieden een kartel te vormen waarin ze bijvoorbeeld afspraken maken over prijzen.

“Onzin”, noemt patentrechtdeskundige Ellen ‘t Hoen dat in De Volkskrant. Mededingingsrecht staat volgens haar geen toezegging over redelijke ….

Lees verder bij de bron: NOS

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Schermafbeelding 2020 01 23 om 17.34.25

Doomsday Clock weer verzet: slechts honderd seconden tot middernacht

verward 1541180689

Stijging incidenten met verwarde personen: ‘Niet alleen geldkwestie’